Džasinda Ardern: Najefikasnija na planeti 1Foto: EPA-EFE/ BIANCA DE MARCHI

Tokom pandemije svaki politički lider na planeti je suočen sa istom potencijalnom pretnjom.

Svaki reaguje drugačije na svoj način i biće procenjivan na osnovu rezultata. Nemačka kancelarka Angela Merkel se oslanja na nauku, dok je brazilski predsednik Žair Bolsonaro odbacuje.

Dnevni brifinzi američkog predsednika Donalda Trampa su nalik cirkuskom spektaklu, dok ih indijski premijer Narendra Modi uopšte ne održava.

Džasinda Arden (39), premijerka Novog Zelanda, kreira svoj sopstveni put. Njen stil liderstva odlikuje empatija u sveprisutnoj krizi, a poruke su joj jasne, konzistentne i na neki način istovremeno otrežnjujuće i umirujuće.

Njen pristup ne karakteriše samo to da na emocionalnom nivou rezonira sa svojim narodom – pokazalo se i da on funkcioniše izuzetno dobro.

Jedna od inovacija koje je Ardern uvela povodom pandemije su česta ćaskanja na Fejsbuku koja su ujedno neformalna i informativna. Tokom jednog takvog četa ona se pojavila u iznošenom duksu u svom domu (kako je objasnila, tek što je uspavala ćerkicu) da bi ljudima dala savete kako da se dobro pripreme za period izolacije i pokušala praktičnim primerima da objasni koliko je važno poštovati te mere.

Saopštila je i neke interesantne zamisli o načinu ponašanja tokom epidemije, kao na primer da „o ljudima sa kojima ćete stalno biti zajedno tokom ovog vremenskog perioda“ treba razmišljati kao o svom sopstvenom „mehuriću“ u kojem se zajedno nalazite i „ponašati se kao da ste već zaraženi virusom“ prema svima koji su van tog mehurića.

Ardern je najavila da će, kao i drugi istaknuti vladini funkcioneri, tokom narednih šest meseci primati platu umanjenu za 20 odsto, kao potvrdu krize kroz koju zemlja prolazi u borbi protiv virusa korona.

Ona je naglasila da se radi o simboličnom potezu, koji neće mnogo uticati na ukupnu finansijsku situaciju, ali se odnosi na sve ministre i direktore vladinih institucija.

Kada je u pitanju borba sa pandemijom, mediji je nazivaju „najefikasnijim liderom na planeti“, ali takođe navode i da je, od kada je postala premijerka u oktobru 2017, Ardern više puta svojim postupcima pokazala da je pre svega veliki čovek, državnica za primer, saosećajna i odlučna, kao i da se za nju ljudi dele na dobre i loše, bez obzira na veru, rasu, etničku pripadnost i bilo koju drugu odrednicu.

Njoj u čast iskovan je termin „džasindamanija“. U nevenčanom braku je sa televizijskim voditeljem Klarkom Gajfordom.

Sem kao najmlađa premijerka Novog Zelanda, u istoriju je ušla pre dve godine kada je rodila ćerku, postavši prva zapadna političarka koja je donela dete na svet tokom obavljanja mandata.

Ćerki je dala ime Neve Te Aroha, poštujući maorsko nasleđe te ostrvske države u jugozapadnom Pacifiku. U čast rođenja bebe novozelandski simfonijski orkestar snimio je Brahmovu uspavanku „Cradle Song“ na jeziku Te Reo Maori, a najviša zgrada u Oklandu, „Skaj tauer“, bila je osvetljena u ružičasto tri noći zaredom.

Na čelu je Laburističke stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari