Džejmi Li Kertis: Zlatni lav za "kraljicu vriska" 1Foto: EPA-EFE/ PETER FOLEY

Džejmi Li Kertis pripada onoj retkoj grupi holivudskih glumaca koji svojim kvalitetom najbolje oslikavaju suštinu i dušu globalne filmske industrije i njeno nasleđe.

Direktni potomak američke filmske aristokratije, ćerka dve nezaboravne zvezde – Tonija Kertisa i Dženet Li, prirodno je otelotvorenje zvezde koja zna da igra uloge sa svestranošću i uverljivošću, dajući im svoju jedinstvenu harizmu i prepoznatljivu ličnost. Svi ovi kvaliteti, u kombinaciji sa stvaralaštvom kao autora dečjih knjiga i posvećenošću dobrotvornom radu, učvrstili su njen status neizbrisive i trajne globalne umetnice. Njena izuzetna četvorodecenijska karijera, koja je započela blistavim debijem u horor klasiku Džona Karpentera iz 1978. ‘Noć veštica’, obuhvata više od četrdeset igranih filmova i podseća nas da su pravi talenat, u kombinaciji sa inteligencijom, duhovitošću, izdržljivošću… obeležja ove istinske i nezaboravne zvezde.

Ovako je umetnički direktor juče otvorenog 78. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji Alberto Barbera obrazložio deo odluke da Zlatni lav za životno delo na ovogodišnjoj Mostri pripadne Džejmi Li Kertis i italijanskom glumcu i reditelju Robertu Beninjiju.

Glumica kojoj je pomenuto prvo pojavljivanje na filmu u „Noći veštica“ donelo titulu „kraljice vriska“ poznata je i po britkom jeziku, pa uz zahvalnost za nagradu nije propustila da primeti da je, uprkos karijeri dužoj od četiri decenije, za priznanje u Veneciji, ipak, bila presudna pomenuta franšiza u kojoj je do sada šest puta igrala Lori Stroud, a u najavi je i 13. nastavak u kome će se ponovo pojaviti u ovoj ulozi.

Zlatni lav biće joj uručen 8. septembra, pre nego u Veneciji, van konkurencije, bude prikazan film „Noć veštica ubija“, drugi deo trilogije režisera i scenariste Dejvida Gordona Grina, koji bi trebalo da se u bioskopima pojavi 15. oktobra.

Grinov prvi nastavak Karpenterove „Noći veštica“ iz 2018. mereno holivudskim kriterijumima, sa zaradom većom od 250 miliona dolara širom sveta za sada je najprofitabilnije poglavlje u ovoj franšizi i drži novi rekord u istoriji horora kad je reč o filmu sa ženskim likom u glavnoj ulozi kome bezobrazno broje godine, mada Džejmi Li Kertis i dalje važi za „najzgodniju ženu Holivuda“.

Rođena je 1958. u Los Anđelesu i nikada nije krila detalje svog odrastanja sa dve roditeljske mega holivudske zvezde koje su razvele kad je imala tri godine.

Na film je stigla bez formalnog glumačkog obrazovanja, ali je to nadoknadila radom sa Karpenterom. Osim u serijalu „Noć veštica“ snimila je više 30 filmova različitih žanrova, mada je komedija njen fah broj jedan.

Igrala je i u TV produkcjama, objavila je petanaestak knjiga za decu, poznata je i kao blogerka, borkinja za ljudska prava, politička aktivistkinja – bila je jedna od najglasnih kritičara politike Donalda Trampa iz „glumačkog štaba“ Hilari Klinton.

Osim što nikada nije krila da o bolestima zavisnosti „zna sve, iz prve ruke“ – mnoge je šokiralo njeno priznanje da je zajedno sa ocem samo jednom uzimala kokain – otvoreno govori o lečenju i ističe da je više od dve decenije uspela da ostane „čista“.

Udata je za reditelja i muzičara Kristofera Gesta, kog je odabrala za životnog saputnika čim ga je prvi put videla na slici u jednom časopisu, a zbog njegovog porodičnog porekla sada ima titulu baronice. Imaju dvoje usvojene dece, a krajem jula Džejmi Li Kertis obznanila je u medijima da je „njen sin Tomas postao kći Rubi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari