EFJ usvojila Rezoluciju o istragama ubistava novinara na Kosovu 1

Skupština Evropske federacije novinara (EFJ) jednoglasno je usvojila Rezoluciju o istragama ubistava novinara na Kosovu koju su podneli Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Asocijacija novinara Kosova (AGK), saopšteno je danas.

Godišnjoj skupštini EFJ-a održanoj juče u Lisabonu prisustvovali su delegati iz 30 zemalja.

Kako prenosi UNS, Muharem Bazdulj na konferenciji je, u ime inicijatora Rezolucije – Udruženja novinara Srbije (UNS), predočio delegatima novinarskih organizacija iz Evrope podatke u vezi sa slučajevima ubijenih i kidnapovanih novinara i zatražio usvajanje Rezolucije.

Rezolucijom se traži efikasna istraga ubistava i kidnapovanja 14 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine, a od EULEKS-a i Ujedinjenih nacija da sprovedu odluke Savetodavne komisije UN za ljudska prava kojima se traži rešavanje ovih slučajeva i obeštećenje porodica Rezolucijom se, takođe, zahteva saradnja tužilaca iz Beograda i Prištine kod rešavanja navedenih slučajeva, da mandat Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu obuhvati i slučajeve ubijenih i kidnapovanih novinara i medijskih radnika, kao i da se u Prištini formira Komisija za istraživanje ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu od 1998. do 2005. godine koja će u svom sastavu imati novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari