EGAL: Još jedan napad na trans osobu 1Foto: FreeImages/ Kathy Belge

Trans osoba Lela T.D prijavila je Udruženju građana „Egal“ da je nju i njene dve prijateljice fizički napao nepoznati mladić u ponedeljak oko 03.45 u Piceriji „Trg“ na Trgu Republike u Beogradu dok su kupovale picu.

Dok su njih tri čekale porudžbinu prišla su im dva muškarca, od kojih je jedan star oko 20-23 godine, rekao: „Ne mogu da verujem da trandža stoji do mene i kupuje picu!“

U saopštenju se navodi da je Lela ustupila mesto u redu nepoznatom muškarcu da bi poručio picu i sačekale ispred objekta.  Nakon nekoliko minuta, njena drugarica ušla je da vidi da li je gotova njihova porudžbina. Nepoznati mladić je pitao da li je ona „prijateljica ovog trandže“, na šta mu je ona uzvratila pitanjem odakle mu pravo da tako priča.

Šta vi ovde glumite“, počeo je da viče i u trenutku dok je Lela plaćala picu nepoznati muškarac joj je prišao s leđa i počeo da je udara pesnicama u glavu u predelu slepoočnice i obraza, a onda i nogama.

Lela je od udaraca pala u ugao picerije pored kase i izgubila svest.

Njene drugarice su se postavile između nje i napadača, a on je jednu od njih udario u vilicu i slomio joj zub, a drugu je udarao po telu, rekle su one „Egalu“. Muškarac koji je bio u pratnji napadača i nije učestvovao u incidentu, izveo je napadača, a jedna od napadnutih devojaka je pozvala policiju.

Ubrzo se pojavila policijska patrola, kao i vozilo hitne pomoći.

Nakon pregleda na maksilofacijalnoj hirurgiji Urgentnog centra njih tri su dale izjavu u policijskoj stanici Stari Grad.

„Egal“ podseća da je ovo drugi napad na trans* osobu u centru Beograda u poslednjih deset dana.

Prethodni slučaj napada još nije rešen, a ono što posebno zabrinjava u novom slučaju je da napadač ima hrabrosti da vrši krivično delo pred svedocima i sigurnosnim kamerama.

„Egal“ u saopštenju ističe da je žalosno to što osoblje picerije nije smelo da reaguje u kritičnoj situaciji.

Upozoravamo da su neefikasnim postupanjem državnih organa, nasilnici dodatno ohrabreni u vršenju krivičnih dela i očekujemo hitnu i efikasnu reakciju nadležnih, navodi „Egal“ u saopštenju.

U protivnom, upozorilo j udruženje, LGBT zajednica će morati da reaguje oštrijim merama od upoznavanja javnosti saopštenjima o napadima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari