EGAL: Porast nasilja nad transosobama 1Foto: Freeimages

Udruženje građana Egal upozorilo je danas da je povećano nasilje nad transosobama u Srbiji obeležilo period uoči Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije i saopštilo da su za protekle tri nedelje prijavljena tri napada na transeksualce u Beogradu.

Poslednji od tri napada za tri nedelje zabeležen je u utorak 16. maja u 13 sati ispred fotokopirnice „Black & White“ i kafića „Residence“ u Požeškoj ulici na Banovom brdu, gde je trans pevačicu Natašu Mazu sačekala grupa od 10 mladića u vidno alkoholisanom stanju, od kojih je jedan mladić stao
ispred nje i nije joj dao da prođe, piše u saopštenju.
 
Ostali su dovikivali uvrede i pretnje, a mladić je počeo da je udara i gura, dok su ostali snimali scenu telefonom. Egal navodi da je Nataša uspela da se otrgne i da pobegnenekoliko metara i pozvala policiju, kad joj je prišao  drugi mladić koji je čuo da je pozvala policiju i počeo da je gura
i udara u grudi, vređajući je i preteći.
 
Ubrzo je stigla policija kojoj je Nataša dala izjavu i pokazala napadače, navodi Egal i ističe zabrinutost što su policajci dozvolili, ne reagujući, da napadači nastave da vređaju Natašu pred njima.  Egal zahteva da policija hitno sprovede istragu i omogući da napadači budu kažnjeni, naročito što kafić „Residence“ ima kamere kojima je zabeležen incident.  Udruženje očekuje i da policija sprovede radnje na utvrđivanju svih činjenica o neprofesionalnom ponašanju svojih pripadnika koji su dozvolili da žrtva bude dodatno vređana u njihovom prisustvu.
 
Dalje se podseća da je policija identifikovala trojicu od petorice napadača na trans osobu Leonu, kojoj su nanete teške telesne povrede 29. aprila u jutarnjim satima u centru Beograda.
 
Od njih trojice dvojica su maloletnici, a policija je podnela krivične prijave protiv dvojice. Takođe, pokrenut je i postupak interne kontrole MUP Srbije protiv policajca koji se neprofesionalno odnosio prema žrtvi u trenutku kada je prijavljivala slučaj, navodi se u saopštenju.
 
Egal je podneo krivičnu prijavu protiv NN taksiste zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo nepružanje pomoći jer je odbio da odveze Leonu sa mesta napada.
 
Drugi napad zabeležen je 8. maja u jutarnjim časovima u „Piceriji trg“ na Trgu republike u Beogradu kada su napadnute trans osoba Lela i njene dve prijateljice, a iz policije smo obavešteni da je napadač identifikovan i da se radi na njegovom hapšenju, navodi Egal i upozorovaju da su u prijavljena tri napada na trans osobe u Beogradu, učinjeni propusti u službi radnika policije, pojedini taksisti nisu hteli da prevoze žrtve, a vlasnici ugostiteljskih objekata čiji gosti su izveli napade nisu činili ništa da zaštite žrtve.

MUP: Zaštita LGBT osoba obaveza

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Biljana Popović Ivković izjavila je danas da Ministarstvo neće tolerisati nasilje, mržnju niti bilo koji vid diskriminacije prema LGBT populaciji, ali ni prema bilo kom građaninu.

„Za pripadnike LGBT zajednice bezbednost je jako važna, a naša je obaveza da ih zaštitimo. Ministarstvo brine o njihovoj bezbednosti i sigurnosti i reagujemo odmah na svaki poziv“, istakla je Popović Ivković.

Ona je na poziv organizacije „Labris“, čitajući životnu priču LGBT osobe, učestvovala u obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, saopšteno je iz MUP.

Nažalost, kako je navela, u poslednjih 20 dana u Beogradu zabeležena su tri slučaja napada na pripadnike LGBTpopulacije.

„Dva slučaja smo uspešno rešili, a na trećem intezivno radimo i kako sada stvari stoje mislim da će i on biti rešen“, rekla je državni sekretar Ministarstva i dodala da je policija podnela prekršajnu prijavu protiv lica koje je u utorak u Požeškoj ulici napalo LGBT osobu.

„Srbija je danas daleko otvorenija prema LGBT zajednici nego ranije. Na svakom slučaju Ministarstvo unutrašnjih poslova intezivno radi i svako lice procesuiramo u saradnji sa nadležnim tužilaštvom“, rekla je Popović Ivković.

Ona je zahvalila Labrisu na pozivu i napomenula da Ministarstvo sa tom organizacijom ima kvalitetnu saradnju.

Nakon što je pročitala životnu priču LGBT osobe, Popović Ivković je istakla da veliku ulogu u životima LGBT poulacije svakako ima porodica, prijatelji i okruženje, ali i društvo u celini.

„Moramo se truditi svi zajedno da doprinesemo da se oni u svakom trenutku osećaju bezbedno i sigurno“, zaključila je Popović Ivković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari