Eko straža: Protest zbog zagađenja vazduha 4. septembra u Beogradu 1Foto: Beta/Emil Vaš

Neformalna grupa građana „Eko straža“ saopštila je danas da će 4. septembra biti održan protest zbog zagađenja vazduha na teritoriji Srbije. Skup će početi na platou Trga Slavija i nastaviti šetnjom do Trga Republike gde će se građanima obratiti predstavnici stručne javnosti.

Eko Straža je organizovala protest 10. januara ove godine i uputila zahteve nadležnima.

„Pošto nismo dobili nikakav odgovor, zakazali smo novi protest koji predstavlja nastavak kampanje. Za par meseci kreće nova sezona zagađenja, a  već sledećeg kupovina čvrtih goriva lošeg kvaliteta (sirovni lignit) koji su jedan od uzročnika zagađenja. U međuvremenu je došlo i do velikog požara na deponiji Vinča, koji je nedeljama emitovao kancerogene supstance koje je vetar nanosio pravo na grad od dva miliona stanovnika“, ističu oni.

Eko Straža je, kako kažu, prva obavestila javnost o požaru na deponiji Vinča kao i o potencijalnim posledicama.

„Sada kao nosioci građanskog bunta po pitanju narušenog kvaliteta vazduha organizujemo nastavak i pozivamo sve građane i medije da dođu i da podrže protest pošto je problem vazduha problem svih nas“, ističu iz Eko straže.

Podsećaju da je Srbiji po proceni Evropske agencije za zaštitu životne sredine od zagađenog vazduha godišnje umre 15.000 ljudi.

„Niš je prestigao Peking po prosečnoj godišnjoj vrednosti zagađenja PM2.5 česticama. Čestično zagađenje obuhvata urbanu teritoriju cele Republike Srbije gotovo bez izuzetka, dok je u nekim gradovima poput Čačka dostigla vrednost od astronomskih 1200pm2.5. Jedan deo zagađenja je sezonski (od jeseni do proleća), ali jedan deo zagađenja traje 365 dana u godini. Pojedini gradovi trpe stravično zagađenje od industrijskih aktivnosti kao što su Bor (Zijin), Smederevo (HBIS), Popovac (Moravacem), Beočin (Lafarge), Kosjerić (Titan), Šabac (Eliksir). Pojedina mesta imaju deponije koje gore, kao i aktivnosti paljenja sekundarnih sirovina koje oslobađaju kancerogene materije poput dioksina i furana“, navode u saopštenju.

Akcident u Vinči, kako kažu, predstavlja najveći još od bombardovanja.

„Gradski institut za javno zdravlje je obmanuo javnost izjavom da je problem akutnog tipa i da je trajao samo dan, merivši samo suspendovane PM10 čestica, bez obavljanja adekvatne kontrole kvaliteta vazduha koje obuhvata merenje količine dioksina i furana i policikličnih aromatinih ugljovodonika koji su prisutni u akcidentnim situacijama kada gori mešoviti otpad koji sadrži gumu i plastiku“, ističu oni.

Oni su uputili poziv svim građanima da podrže protest.

„Protest će biti mirna šetnja, sa mnogim porodicama i malom decom. Problem zagađenja nije problem samo ekološke prirode već i javnog zdravlja i u pitanju je humanitarna katastrofa i tako joj i treba pristupiti, potrebna nam je solidarnost cele nacije“, poručuju oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari