Ekologija kao prioritet 1Budući izgled postrojenja

Drugi put za nekoliko godina opština Čajetina, koja je rešila problem čvrstog komunalnog otpada, pokušava da, uz podršku inostranih donatora, reši i problem otpadnih voda na Zlatiboru, kako bi mogla da ponese naziv ekološke opštine.

p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Međutim, i pored obezbeđenog finansiranja, gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru može biti pod znakom pitanje, ukoliko ukoliko Vlada Srbije, odnosno nadležno ministarstvo, ne bude izdala saglasnost za izdavanje građevinske dozvole, pošto je pod sporom zemljište na kom bi trebalo da se gradi taj objekat.

Za investiciju, koja bi trebalo da reši velike ekološke probleme na Zlatiboru, čija je vrednost 4,4 miliona evra, Centar za međunarodnu saradnju i razvoj Slovenije (CMRS) donirao je 1,5 miliona evra, a opština Čajetina bi trebalo da učestvuje u finansiranju sa 2,9 miliona evra. Ugovor o donaciji potpisali su, pre neki dan u Čajetini, Milan Stamatović, predsednik te opštine, i Gašper Jež, direktor CMRS. Osim toga, ugovor o gradnji potpisali su Rade Jovanović, direktor čajetinskog JKP Vodovod, koje će gazdovati budućim postrojenjem, i predstavnici konzorcijuma firmi koje će ga graditi (užičko „Jedinstvo“, ljubljanski „Hidroinženjering“ i beogradski „Beohidro“).

Postrojenje bi trebalo da bude nizvodno od reke Obudojevice, dva kilometra od centra Zlatibora i, osim naseljenog mesta Zlatibor, iz postojećih fekalnih kolektora, prihvataće i prečišćavati otpadne vode iz naselja Zova, Gajevi, Vodice, Smiljanski Zakosi, Kobilja Glava, Ribnica, ali i sa farme. Međutim, ta lokacija je deo državnog zemljišta, koji je pod sudskim sporom, jer se opština Čajetina protivi odluci države da to državno zemljište besplatno ustupi firmama koje su privatizovane – Poljoprivrednom kombinatu „Zlatibor“ i „Zlatibor-turistu“.

– Lokacija je određena pre deset godina i to na osnovu studije o otpadnim vodama, koju je lokalna samouprava uradila zajedno sa Norveškim institutom za istraživanje voda (NIVA). Pre nekoliko godina, Vlada Norveške nam je odobrila donaciju, takođe u iznosu od 1,5 miliona evra, uradili smo sve što je bilo potrebno, ali Vlada Srbije i nadležno ministarstvo nisu nam dali saglasnost za gradnju, jer naš projekt nije proglašen za projekat od prioriteta za Srbiju. Zbog toga smo izgubili i vrednu donaciju i dragoceno vreme za rešavanje velikog ekološkog problema, kaže za Danas Milan Stamatović i dodaje da se nada da će Vlada Srbije ovoga puta podržati projekat.

– Zahtevamo, pre svega da se to zemljište vrati državi, jer je uvek i bilo državno, kako bismo dobili saglasnost za gradnju postrojenja. Međutim, taj spor se namerno odugovlači, kako se ne bi znalo šta je čije, naveo je Stamatović, a potom istakao da će lokalna samouprava, ukoliko problem ne bude rešen u razumnom roku, tužiti državu za izgubljenu dobit ne samo za to postrojenje, nego i za panoramsku gondolu, koja bi takođe prolazila trasom iznad spornog zemljišta. On je rekao da je u planu da se postrojenje završi do kraja 2017, nakon čega će uslediti probni rad od šest meseci.

– Namera nam je da izgradimo još nekoliko takvih postrojenja u Čajetini, Mačkatu i Sirogojnu, kako bismo za dve godine zaokružili ceo sistem za prečišćavanje otpadnih voda. Ranije smo rešili problem deponovanja čvrstog otpada, pa će Čajetina, uz sve prednosti koje poseduje, postati i prva ekološka opština u Srbiji i to po ugledu na lokalne samouprave u razvijenim evropskim zemljama, poručio je Stamatović, izrazivši zahvalnost Vladi Slovenije i CMRS što su prepoznali značaj tog projekta i novčano ga podržali, ali i nadu da će to prepoznati i naša država.

Donacija komunalnim preduzeću

Korisnik budućeg postrojenja i nosilac njegove gradnje je JKP Vodovod koje će, kako je objasnio direktor Rade Jovanović, sprovešće tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu glavnog projekta za dobijanje građevinske dozvole. „Planirano je da gradnja traje 870 dana, od kojih je 600 dana planirano za radove, a ostatak za probni rad, rekao je Jovanović i dodao da će JKP dobiti donaciju od izvođača radova – jedan novi kamion i jedno manje teretno vozilo.

Jež: Čajetina je dobar partner

– U Čajetini smo našli partnere i prijatelje koji su odgovorni prema životnoj sredini i sa 1,5 miliona evra podržali gradnju postrojenja. Uveren sam da ćemo nastaviti saradnju i da će biti i drugih projekata sa opštinom Čajetina, rekao je za danas Gašper Jež, direktor CMRS, i dodao da je taj Centar i ranije donacijama pomagao razvojne projekte u Srbiji i da će to nastaviti, a potom istakao da je saradnja sa Čajetinom prvi veliki projekat koji se realizuje u jednoj lokalnoj samoupravi u našoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari