Ekološki protest u Čačku: Više stotina građana pozvalo Čačane da potpišu Narodnu inicijativu protiv iskopavanja litijuma i bora 1Foto: kreni promeni

Više stotina Čačana okupilo se večeras na Trgu Ustanka na ekološkom protestu u organizaciji pokreta „Kreni-Promeni“ i Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS). Oni su građane Čačka pozvali da potpišu Narodnu inicijativu protiv iskopavanja litijuma i bora na teritoriji Srbije, saopštio je pokret „Kreni-promeni“.

Izvršna direktorka pokreta „Kreni-Promeni“ Marina Pavlić poručila je okupljenima da je dosad prikupljeno nešto više od 22.000 potpisa, iako se suočavaju sa velikim brojem opstrukcija od strane lokalnih samouprava, među kojima je pomenula opštine Staru Pazovu, Gornji Milanovac, Sombor i Kruševac.

„Uprkos opstrukcijama pojedinih lokalnih samouprava, građani iskazuju veliku solidarnost i rešenost da se potreban broj potpisa prikupi u što skorijem roku“ poručila je Pavlić.

Direktor kampanje „Kreni-Promeni“ Savo Manojlović rekao je da je danas narodnu inicijativu potpisao Ljubodrag Grujić, poznati srpski heraldičar i autor zvaničnog grba i zastave Republike Srbije.

„Kada smo ušli u ovu bitku govorili su da šanse nisu na našoj strani, ali one nisu bile ni na strani naših predaka i vašeg sugrađanina Stepe Stepanovića u Prvom svetskom ratu. Danas se pamte njegove pobede. Tako će se jednog dana budućim generacijama ostati da smo njihovi preci koristeći narodnu inicijativu i svoja prava odbranili Ustav Republike Srbije i svoju zemlju. Predsednika opštine Gornji Milanovac Dejana Kovačevića koji krši ustav i već dve nedelje ne daje overivače sugrađani će se prvo stideti, a brzo ga i lako zaboraviti“, rekao je Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari