Ekološko udruženje "Badem" promoviše zaštićena područja Negotinske krajine i edukuje mlade o ovom značajnom spomeniku prirode 1Foto: Turistička organizacija Negotin

Godinama unazad Ekološko udruženje “Badem” iz Negotina radionicama, dokumentarnim filmovima, ali i konkretnim radom na terenu podiže ekološku svest i mladih, ali i onih starijih Negotinaca. Međunarodni dan Crnog mora “Badem” je danas sa učenicima Osnovne škole “Pavle Ilić Veljko” obeležen ekološkom akcijom čišćenja priobalja u Prahovu, čime su prahovski osnovci dali svoj doprinos očuvanju životne sredine.

U ovom ekološkom udruženju rekli su nam da će u ovoj školi biti organizovane i radionice na temu migratornih riba  jesetra  i bogatstva flore i faune Dunava, čiji su mentori Danilo Petrović, magistar zaštite životne sredine, profesor biologije i Mirjana Lenhard, naučni savetnik i doktor bioloških nauka, i da je u toku  pripremna projektna faza aktivnosti „Likovni rad kompozicija sa materijalizacijom“ čiji je mentor akademski slikar Dragana Gavriljuk Кatić.

-Ove su aktivnosti deo projekta “Tunelska pećina  Zamna” koju Ekološko udruženje “Badem” zahvaljujući Ministarstvu zaštite životne sredine sprovodi u  Prahovu, Plavni, Štubiku i Negotinu sprovodi sa partnerskim organizacijama. Projekat, koji traje do marta 2022, ima za cilj promociju zaštite prirode, pogotovu Spomenika prirode „Tunelska pećina Prerast u kanjonu Zamne”, staništa velikog broja životinjskih i biljnih vrsta sa očuvanom vegetacijom, po čemu je izuzetno značajno područje biološkog diverziteta koji zaslužuje zaštitu – objašnjavaju u udruženju “Badem”.

Osim prahovskih osnovaca u projekat su uključeni i korisnici usluga Udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom „Duga“ Negotin i u toku je i realizacija dela projekta vezana za očigledan rad sa korisnicima kroz pripremu radionica koje će biti organizovane u ovom Udruženju sa mentorom Miroslavom Zdravković.

Na završnoj prezentaciji projektabiće predstavljeni likovni radovi sa temom “Zaštita životne sredine i reciklaža”, fotografije tunelske pećine Zamna i edukativni, dokumentarni film posvećen Zamni koji sa saradnicima priprema predsednik “Badema” mr Danilo Petrović.

Ministarstvo zaštite životne sredine je inače, projekat „Tunelska pećina Zamna“, čiji je cilj da upozna širu i stručnu javnost sa vrednostima kanjona reke Zamna i stvori priliku da mladi upoznaju svoju okolinu i nauče da se ponašaju u zaštićenom prirodnom dobru, podržalo sa  448.450 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari