Ekonomski fašizam u Srbiji

Ostavite komentar


  1. Ovo je Srbija a ne Nemačka. I živimo u 21. veku a ne u 20. veku.Pozdrav

    1. Drvene analogije nisu od koristi. Ovo zaista nije XX vek i nije Nemačka već Srbija ali to ne menja na opisu logike sistema naci privrede. Ovde uistinu funkcioniše nacionalfeudalna privreda sviđalo se to vama ili ne.

  2. Све што је написано о привреди у фашизму и нацизму важи и за социјализам. И још горе, комунисти су буквално, с занемарељивим изузецима, укинули приватну својину. Зато је лицемерно кад се наши титоносталгичари (СПС, Чанкова ЛСВ, Жене у црном и др.) диче својим антифашизмом!

  3. Bravo!
    Živa istina, glupačke komentare pišu botovi SNS-a koji o privređivanju pojma nemaju, a još manje gde žive. Jadnici, i oni će biti izigrani.
    Svaka sličnost sa fašizmom je bolna, ali istinita 100%.
    Skupo ćemo platiti ovaj period vladavine glupaka, pokvarenjaka, pljačkaša i loših đaka.

  4. Ekonomski i svaki drugi fasizam je ceo mafijaski sistem u Srbiji gde vlada jedna partija uz pomoc partijskih notara, policajaca, spoljnih saradnika na prodaji naroda u roblje za par stotina evra dovoljno da ne crknu od gladi. E to je pravi fasizam.

  5. G.Brkić ima unapred donet zaključak i njemu se sve mora prilagoditi. Nema veze što mnoge slične uredbe ovim „fašističkim“ imaju i druge zemlje i sada i kroz noviju istoriju, i one komunističke, socijalističke, liberalne… Zakonski dekret od 12.02.1944. italijanske fašističke Republike Salo kaže: „Svaka proizvodna jedinica pripada u jednakim iznosima svim radnicima, nema više ni gazda ni slugu“. Republika Salo na severu Italije je trajala dve i po godine, a znamo i koliko je Edvard Kardelj svoj koncept samoupravljanja zasnivao na idejama italijanske desnice i fašizma, na konceptu parti(e)cipacije i sl. Otuda g.Brkiću analogije su Vam veoma nategnute i klimave.

    1. Ah! I posle kazu da nacional-socijalisti nisu socijalisti! 😀
      Inace – to od 12 II 1944. je u Italijanskoj Socijalistickoj Republici – fasizam je nesto drugo, ne neminovno socijalizam. Neka vrsta vanrednog stanja…
      Nama treba jos vanrednog stanja – bar jos 10-20 godina da se radnicko-seljacka-proleterska masa uvede u red!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.