Niški gradonačelnik Miloš Simonović rekao je juče da „nema saznanja“ da su tokom ratova u bivšoj SFRJ devedesetih godina prošlog veka u Nišu postojali zatvorenički logori ili grobnice sa hrvatskim vojnicima i civilima.– Nemamo nikakve informacije o tome, ni iz policijskih ni iz drugih izvora. Niko nas nije kontaktirao, niti tražio podatke ili podnosio zahteve u vezi sa tim – rekao je Simonović za Danas nakon jučerašnje informacije Balkanske regionalne istraživačke mreže (BIRN) da je nekadašnja JNA tokom rata u Hrvatskoj 1991. i 1992. držala u zatvoreničkom logoru u Nišu više od 400 hrvatskih civila i vojnika, te da je u njemu preminula najmanje jedna osoba, koja je sahranjena na niškom Novom groblju.


Izvori Danasa iz niškog Kazneno-popravnog zavoda, kao i iz komande Kopnene vojske Srbije u Nišu, pravnom sledbeniku Treće armije, takođe su negirali da je 1991. i 1992. u njihovim objektima bilo hrvatskih ratnih zarobljenika i civila.

Direktor JKP Gorica Branimir Jezdimirović juče je, međutim, potvrdio za Danas da je na niškom Novom groblju u julu 2010. godine na zahtev hrvatske Komisije za nestale i zatočene osobe obavljena ekshumacija deset tela koja su sahranjena bez ličnih dokumenata.

– Mi smo tada obezbedili uslove za iskopavanje i logističku podršku, a uradili smo fizički deo posla na delu Novog groblja na kojem se sahranjuju N.N. lica. Pre toga, a ni kasnije nije bilo drugih zahteva ove vrste – rekao je Jezdimirović.

Prema pisanju BIRN, koje prenosi agencija Beta, hrvatska Komisija za nestale i zatočene osobe procenjuje da je više od 400 hrvatskih vojnika i civila bilo u Nišu, a svedoci tvrde da je logor u tom gradu postojao od sredine novembra 1991. do kraja februara 1992. Bio je to, kako se navodi, jedan od „najgorih logora kroz koji su hrvatski zatvorenici prošli u Srbiji“.

U izjavi za BIRN predsednik Komisije za nestala lica Srbije Veljko Odalović je kazao da je na niškom Novom groblju u julu 2010. ekshumacijom otkriveno deset tela, a da je po iskopavanju identifikovan Petar Mesić, sa hrvatskog spiska nestalih osoba. Za ostalih devet tela koja su sahranjena bez ličnih dokumenata autopsija je u toku, rekao je on.

BIRN podseća da je Hrvatsko udruženje „Vukovar 1991“ pre dve godine Tužilaštvu za ratne zločine Srbije predalo prijavu protiv nepoznatih osoba zbog počinjenog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u nekoliko logora, uključujući logor u Nišu.

Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je da je pretkrivični postupak u toku i da postoje „neka nova saznanja koja se u najvećoj meri odnose na prikrivanje ovog zločina, a najviše podataka za sada je prikupljeno za centre Stajićevo i Begejci“.

Razmena

Predsednik hrvatske Komisije za nestale i zatočene osobe Ivan Grujić rekao je za BIRN da je najmanje 447 hrvatskih državljana prošlo kroz sistem razmene u Nišu, gde su „bili zarobljeni u Vojnoistražnom zatvoru i Kazneno-popravnom domu, u koje su premešteni uglavnom nakon što su logori u Begejcima i Stajićevu u Vojvodini zatvoreni 1991. godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari