"Ekstradicija će za mene značiti smrtnu kaznu": Obaveštajac Andrij Naumov sledeće sedmice pred sudom zbog zamolnice Ukrajine za izručenje 1Foto: YouTube/Printscreen

Obaveštajac Andrij Naumov smatra da će njegovo eventualno izručenje Ukrajini za njega značiti smrtnu kaznu, kaže advokatica Tanja Savić, inače braniteljka Naumova, bivšeg visokog funkcionera ukrajinske Službe bezbednosti, koji je pre više od četiri meseca uhapšen u Srbiji zbog sumnje da je izvršio krivično delo pranje novca.

“Naumov je pred sudom kazao da se u slučaju izručenja Ukrajini plaši za sopstveni život, podsećajući daje na njega već pokušan atentat 2020. godine. Njegova porodica i on veruju da će biti linčovan”, rekla je Savić za Danas.

Viši sud u Nišu prethodno je saopštio da je Ukrajina zatražila izručenje Naumova, a da se, po zamolnici te zemlje, odlučuje u predmetu koji vodi sudija za prethodni postupak.

“Viši sud u Nišu zakazao je za utorak, 25. oktobra, sednicu na kojoj bi trebalo da se pročita zamolnica Ukrajine za izručenje Naumova, te ćemo tada saznati koje mu se krivično delo stavlja na teret, pošto sada samo pretpostavljamo. Sudija nije pročitao zamolnicu na ročištu održanom 19. oktobra koje je odloženo jer je Naumov tražio tumača za ukrajinski jezik”, rekla je Savić.

Ukoliko dođe do izručenja, ono će se realizovati po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima (2009), te Sporazumu o međunarodnoj saradnji u krivičnim stvarima između Ukrajine i Srbije.

O ekstradiciji će odlučivati Ministarstvo pravde Srbije.

Naumov je napustio Ukrajinu 23. februara, nekoliko sati pre početka invazije Rusije na tu zemlju.

Prema pisanju medija, nakon njegovog odlaska ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski proglasio ga je za izdajnika i oduzeo mu čin generala, a Generalno tužilaštvo Ukrajine je 13. marta ove godine pokrenulo pretkrivičnu istragu zbog sumnje u veleizdaju.

Iz njegove bivše službe bezbednosti su naveli da je on između ostalog mogao Rusima da šalje podatke o bezbednosnim sistemima u zoni isključenja u Černobilju, gde je jedno vreme bio rukovodilac.

Ukrajinski Krivični zakonik za veleizdaju propisuje kaznu zatvora od 12 do 15 godina, sa ili bez oduzimanja imovine.

Bivši visoki ukrajinski obaveštajac je, inače, uhapšen 7. juna ove godine na graničnom prelazu iz Srbije ka Severnoj Makedoniji, zajedno sa nemačkim državljaninom Aleksandrom Akstom, pod sumnjom da su zajednički pokušali da preko granice prenesu više od 600.000 evra i oko 125.000 dolara u gotovini, kao i drago kamenje, čija je vrednost procenjena na oko 6.500 evra.

Policija je navela da su novac i dijamante našli prilikom pregleda automobila i da se „sumnja da potiču iz kriminalnih delatnosti“.

Naši izvori su kazali da će “biti teško da se dokaže da postoji krivično delo pranja novca, pošto sve ukazuje da je verovatno u pitanju carinski prekršaj”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari