Na prvoj licitaciji za kupovinu hotela Elan u Srbobranu, koju je organizovao Opštinski sud Vrbas, odeljenje u Srbobranu, nije se pojavio nijedan zainteresovani kupac pa je nova licitacija zakazana za 15. decembar.

Hotel Elan B kategorije, sa pratećim objektima, na parceli površine 43,5 ara nuđen je za 44.152.762 dinara, ali pošto nije bilo zainteresovanih, u decembru će ovaj objekat biti 30 odsto jeftiniji i njegova cena će biti oko 30 miliona dinara. Za narednu licitaciju će takođe važiti pravilo da se hotel ne može prodati ispod utvrđene vrednosti, a na javnoj prodaji mogu učestvovati svi koji polože depozit u iznosu od deset odsto vrednosti. Kupac je dužan da postignutu cenu isplati u roku koji odredi sud, a u suprotnom će sud prodaju oglasiti nevažećom i odrediti novi termin za prodaju. Hipoteku nad hotelom ima Uprava za javne prihode, odnosno Ministarstvo finansija, zbog neisplaćenih poreza i doprinosa.

Hotel Elan otvoren je u Srbobranu 1980. godine, a u njegovom sklopu ima 52 sobe, tri apartmana, fitnes centar, pekara i više sala i terasa. Prva procena ovog objekta iznosila je oko 1,1 milion evra, ali po svemu sudeći hotel će biti prodat po znatno nižoj ceni. Hotel većnekoliko godina ne radi, a trenutno su u njemu samo portiri koji čuvaju imovinu. Međutim, iako je poslednjih godina doživeo krah, preostali zaposleni u Elanu smatraju da će i hotel kao i većina druge Elanove imovine biti prodata u bescenje.

– Hotel je nekad bio najposećenije mesto u okolini i preko dana i uveče je uvek bio pun. Istina je da je dosta toga propalo, ali on sigurno još uvek vredi mnogo više nego što je određeno na licitaciji – kaže jedan od preostalih radnika ovog hotela.

Inače, nekadašnji srbobranski poljoprivredni kombinat Elan, danas broji poslednje dane jer je pre hotela na doboš otišla sva društvena zemlja, kompletna poljoprivredna mehanizacija, klanica, nekoliko farmi i fabrika voća i povrća i drugi vredni objekti, pa sada preostalih desetak, od nekada 1.200 zaposlenih, čeka stečaj koji će najverovatnije uslediti po isteku 2008. O kakvoj firmi je rečnajbolje ilustruje podatak da je nekada ovo preduzeće obrađivalo čak 14.000 hektara zemlje u srbobranskom ataru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari