Elektronske cigarete probao svaki peti učenik u Srbiji: Koliko su zaista opasne za pluća, srce i mozak? 1Foto: Shutterstock/Diego Cervo

Svaki peti učenik u Srbiji je je probao elektronske cigarete, kažu rezultati internacionalnog istraživanja zdravlja školske dece koje je u Srbiji sprovedeno 2018. i 2022. godine, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

Koliko su ove cigarete opasne, govori i to da je prošle nedelje Australija donela odluku da će elektronske cigarete za jednokartnu upotrebu biti zabranjene za uvoz od prvog januara naredne godine.

Glavni razlog za ovo je to što u Autraliji oko 15 odsto mladih od 14 do 17 godina koristi elektronske cigarete koje stvaraju zavistnost.

Pre Australije i Francuska je zabranila upoterbu jednokratnih elektronish cigareta.

„Elektronske cigarete stvaraju lošu naviku, to je refleks i gest na koji se mladi navikavaju. Tako počinju da puše“, rekla je francuska premijkerka Elizabet Born povodom ove zabrane.

Situacija u Srbiji nije ništa bolja i internacionalno istraživanje zdravlja školske dece (HBSC),  koje je u Srbiji sprovedeno 2018. i 2022. godine, u saradnji sa Batutom, pokazalo je da je upotreba elektronskih cigareta među decom u našoj zemlji u porastu u 2022. godini, kao i da upotreba raste sa uzrastom dece.

Еlеktrоnskе cigаrеtе је prоbаlо 6.9 odsto učenika petog razreda, 18,5 odsto učеnikа sedmog rаzrеdа оsnоvnih škоlа i 30,1 odsto učеnikа prvog rаzrеdа srеdnjih šкоlа.

Elektronske cigarete probao svaki peti učenik u Srbiji: Koliko su zaista opasne za pluća, srce i mozak? 2
Foto: Shutterstock/Yarrrrrbright

Dr Ika Pešić, specijalista za odvikavanje od pušenja, kaže za Danas da je najosetljiviji, najugroženiji i najpodložniji uticaju uzrast dece od 11 do 15 godina.

„Oni su meta marketinga industije. Tada se najčešće eksperimentiše i počinje sa upotrebom duvanskih i nikotinskih proizvoda“, kaže dr Pešić.

Ona dodaje da su elektronske cigarete za jednokratnu upotrebu veoma popularne među mladima, a tome je, prema njenom mišljenju, doprineo i agresivni marketing kao i to što su ti proizvodi aromatizovani, privlačnih boja i oblika i jeftini za nabavku bez zakonske kontrole.

„Prvo su u upotrebi elektronske cigarete za jednokratnu upotrebu posle čega ili u kombinaciji mladi koriste i cigarete. Kod nas i u svetu jos uvek većina mladih prvo počinju sa cigaretama, pa pod uticajem marketinga, prelaze na elektronske cigarete i druge proizvode pa na kraju kombinuju dva i više proizvoda“, priča dr Pešić.

Kako ona navodi, elektronske cigarete su dizajnirane da privuku decu i mlade pa oni često nemaju prave informacije da se odupru svim pritiscima usmerenim na njih kada je taaj proizvod u pitanju.

„Faktori koji doprinose podložnosti mladih za elektronskim cigaretama su, izloženost reklamama, postojanje prijatelja i članova porodice koji koriste elektronske cigarete, tolerantnost roditelja i veći prihodi“, kaže dr Pešić.

Ona smatra da mladi zapravo i ne veruju u bezbednost elektronskih cigareta već su jednostavno podložni agresivnom marketingu.

„Marketing je taj koji donosi zaradu industriji pa je, shodno tome, surov i vrlo agresivan. Mladi ne zapažaju snažnu i interesnu ulogu influensera, njihovu zloupotrebu pozicija javne ličnosti, već na to gledaju naivno kao njihove zasluge popularnosti i poistovećuju se sa njima“, smatra dr Pešić.

Elektronske cigarete se nikako ne mogu smatrati bezbednijim od klasičnih

Doktorka Pešić kaže da je neophodno naglasiti sličnosti između elektronskih cigareta i klasičnih.

„Cigarete i elektronske cigarete proizvode iste kompanije, koriste se na isti način, konzumiraju ih svi uzrasti jer su lako dostupne, sadrže nikotin psihoaktivnu supstanu zbog koje se koriste sve učestalije i vrlo je teško prestati pušiti“, priča dr Pešić.

Ona dodaje da je u 90 odsto slučajeva potrebna stručna pomoć za odvikavanje.

„I klasične i elektronske cigarete sadrže vrlo toksične supstance za sve organe i ozbiljno ugrožavaju funkciju pluća, srca i mozga. I jedne i druge su najveći zagađivači okoline, vode i vazduha što dodatno doprinosi ugrožavanju zdravlja i života ljudi, biljnog i životinjskog sveta“, objašnjava dr Pešić i dodaje:

„Nikotin u elektronskim cigaretama uglavnom sintetički. Tu su i toksične susupstance i arome u tečnom stanju koje se udišu pokretanjem na baterije, a izdišu se u vidu isparenja, odnosno aerosola. Kada se koriste u zatvorenom prostoru, aerosoli zagađuju vazduh u prostoru“.

Klasične cigarete, kako ona navodi,  sadrže biljku duvana industrijski obrađenu i osnaženu sa raznim aditivima i hemikalijama. One, takođe, zagađuju vazduh.

„Pušenje cigareta u zatvorenom prostoru zagađuje vazduh i ugrožava zdravlje osoba u tom prostoru i pogoršava zdravstveno stanje obolelih. Laboratorije su potvrdile da duvanski dim sadrži preko 7.500 hemijskih jedinjenja od kojih je oko 80 kancerogenih“, ističe dr Pešić.

Najtoksičnija hemijska jedinjenja koja se nalaze u cigaretama su: nikotin, amonijak, aceton, arsen, butan, ugljenmonoksid, formaldehid, fenoli, katran, kadmijum, polonijum, urertan, nabraja dr Pešić.

„Ne možemo govoriti o manje ili više bezbednim proizvodima kad su u pitanju elektronske cigarete ili cigarete. Među njima ne postoji poredivo rivalstvo. Svaka cigareta smeta i povređuje konzumenate i osobe izložene produktima upotrebe“, naglašava dr Pešić.

Prema njenim rečima, naučna procena elektronskih cigareta zabrinjava.

„I to zbog varijacije emisija, a stotine različitih vrsta i ukusa, privlačnih i asocijativnih oblika za mlade, interakcija uređaja i sadržaja, specifičnih karakteristika koje rezultiraju različitim nivoima nikotina i toksikanata kao i nedostupne kontrole“, zaključuje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari