Savet Evrope kritikovao je juče pritiske na medije i rasizam u Mađarskoj. „Mađarska mora bolje da garantuje slobodu medija, borbu protiv endemske netolerancije i diskriminacije i da poboljša zaštitu prava migranata“, piše u izveštaju komesara SE za ljudska prava Nilsa Muižnijeksa.


U izveštaju nakon posete Mađarskoj, komesar SE ukazuje na „parališući efekat na medije“, koji imaju sankcije predviđene zakonom, kao i na osetljivost na političke pritiske saveta medija, regulatornog tela širokih ovlašćenja. Komesar SE smatra da hitno treba izmeniti odredbe zakona o medijima, proširiti zaštitu izvora slobodnih novinara i drugo.

On takođe predlaže „jačanje nezavisnosti medijskih regulatornih tela i dekriminalizaciju klevete“. Muižnijeks je izrazio zabrinutost „povećanjem rasizma i netolerancije“, posebno usmerenih na Rome, Jevreje, homoseksualce, azilante i siromašne. Komesar takođe ukazuje na antisemitsku retoriku i neprijateljske poruke Romima koje se čuju od poslanika ekstremno desničarske stranke Jobik, i na veze te stranke sa ekstremističkim organizacijama, kao i na pokušaje zabrane gej parade.

U izveštaju se izražava zabrinutost zbog masovnog pritvaranja tražilaca azila, od kojih je 25 odsto u pritvoru u Mađarskoj, kao i zbog odredbi koje zabranjuju osobama neregulisanog statusa da zatraže status apatrida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari