Enis Imamović: O ujedinjenju Islamske zajednice da razgovaraju imami 1Enis Imamović Foto: SDA Sandžak

Pomirenje ili, kako neki kažu, ujedinjenje posvađanih i podeljenih strana Islamske zajednice (IZ) – Srbije i u Srbiji, bila je tema i u predizbornoj kampanji za Bošnjačko nacionalno veće (BNV) i nakon toga.

Poslednjih dana sve više o tome govore bošnjački političari i verski velikodostojnici. Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović, mišljenje o tom problemu koji traje deceniju i po, izneo je na svom Fejsbuk profilu.

Napisao je da kao musliman oseća i zna da je „jedinstvena IZ više nego potrebna“ i da ga raduje saznanje „da na tome rade, sa obe strane, ozbiljni i odgovorni ljudi“.

„Kao Bošnjak i političar, tvrdim da o svim detaljima oko ujedinjenja IZ, treba ravnopravno da razgovaraju, isključivo imami od autoriteta i integriteta, kojih ima i na jednoj i na drugoj strani. Podržani prvenstveno od vernika i džematlija, a znam i od Rijaseta BiH i Dijaneta Republike Turske“, napisao je Imamović,

Smatra da do ujedinjenja treba da dovedu „ljudi za koje smo sigurni da će na ravnopranim osnovama otkloniti sve prepreke i čije ćemo trajno rešenje o ujedinjenju svi sa ponosom podržati. Samo tada će se stvoriti pozitivna klima u kojoj ćemo imati IZ, koja neće deliti i vrednovati vernike po partijskoj pripadnosti.

Narodni poslanik Imamović je zaključio „da svako mešanje politike i vere u ovim osetljivim trenucima je kontraproduktivno“.

Do podele u IZ došlo je pre 15 godina. Od tada u Srbiji paralelno deluju dva IZ, koje se međusobno optužuju i nepriznaju.

Pre nekoliko meseci, iz poverljivih izvora, procurele su informacije da su se u akciju pomirenja „tajno uključili privrednici iz obe IZ“.

Svi koji zagovaraju pomirenje tvrde da odlučujuću ulogu u tome imaju Vlada Srbije, Dijanet Turske i bisansko-hercegovački reisu-l-ulema Husein Kavazović, „samo kad bi hteli“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari