Eparhija Raško-prizrenska odbila inicijativu kosovskih institucija za saniranje štete u manastiru Banjska 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Eparhija Raško-prizrenska odbila je danas inicijativu kosovskih institucija i ministra kulture Hajrule Čekua da se izvrši procena i finansira saniranje štete u manastiru Banjska, koja je načinjena tokom oružanih sukoba 24. septembra.

U saopštenju koje je objavljeno na zvaničnoj internet stranici, Eparhija Raško-prizrenska navodi da je duboko razočarana izjavama ministra kulture, koji je „ponovo odbio da navede pravo ime“ crkve, izostavljajući i da se radi „o manastiru Srpske pravoslavne crkve, u kome se inače redovno služe službe, u kome živi monaško bratstvo i gde dolaze brojni poklonici radi molitve“.

„Eparhija Raško-prizrenska se, inače, već godinama suočava sa kontinuiranim negiranjem crkvenog i duhovnog identiteta naše crkve na Кosovu i Metohiji, u čemu u poslednje vreme prednjači upravo pomenuti ministar. Istovremeno, Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Кosovu i Metohiji se od tih istih institucija negiraju osnovna verska prava, što se najbolje vidi u slučaju neizvršavanja odluke Ustavnog suda Кosova o zemlji manastira Visoki Dečani, koja nije upisana u opštinski katastar već sedam godina, uprkos stalnim apelima međunarodnih predstavnika i uglednih međunarodnih organizacija koje se bave verskim pravima i zaštitom kulturne baštine“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari