Epidemiološkinja: Primetan blagi porast broja zaraženih korona virusom 1foto EPA-EFE/REMKO DE WAAL

Poslednjih dana primećuje se blagi porast broja zaraženih korona virusom, a epidemiološkinja Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević izjavila je danas da nema razloga za zabrinutost, ali da je kovid sve naučio da se brojke vrlo brzo mogu menjati.

Vesna Mioljević je za RTS rekla da je nekada bilo na desetine onih koji čekaju na testiranje, a poslednjih meseci jedno ili dvoje u toku dana.

„Nadamo se da će to ostati na ovih 300 i nešto. Trenutno nadam se da nema razloga za zabrinutost, ali kovid nas je naučio da se brojke vrlo brzo mogu menjati. Mere opreza su prisutne i pratićemo brojeve u narednim danima i nedeljama“, navela je Vesna Mioljević.

Najčešće su, kaže, sada oboleli starije osobe sa pridruženim bolestima, oni koji nisu vakcinisani, ali ima je mnogo manji broj hospitalizovanih, na respiratoru.

„Na svu sreću sve je manji i broj onih koji su izgubili bitku sa kovidom“, ističe Mioljević i dodaje da je svaka pojava simptoma respiratorng trakta uvek indikacija za testiranje na kovid.

„Ne možemo da predvidimo, ali možda dođe i do pojave novih sojeva. Nadamo se da će kao i omikron biti takav da izaziva bolest kod velikog broja ljudi, ali sa lakšom kliničkom slikom i sa manjim brojem težih ishoda“, kazala je Mioljević.

Ona smatra da je ovaj periodm kada je mirna situacija, idealan za vakcinaciju da se pripremimo za narednu jesen.

„Ne možemo reći šta se može desiti na jesen, ali ovo je period kada možemo biti sigurni i lepo proći kroz vakcinaciju, prvom, drugom i trećom dozom“, navela je Vesna Mioljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari