Episkog bački Irinej odbacio tvrdnje da pitanje rodno senzitivnog jezika nije pitanje za SPC 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Episkop bački i portparol Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej odbacio je danas tvrdnje pojedinih medija i nevladinih organizacija da pitanje rodno senzitivnog jezika nije pitanje za SPC i istakao da se „i crkva pita“.

„Mi, članovi Crkve, nismo izopšteni iz društva jer činimo njegovu apsolutnu većinu. Stoga nam zastupnici ovog čisto marksističkog shvatanja, prerušeni u pristalice ‘zapadnog liberalizma’, ne mogu, barem zasad, oduzeti građanska prava, kao, naravno, ni odgovornost pred zakonom i društvom“, naveo je Irinej u saopštenju.

Irinej je rekao da pravoslavni hrišćani nemaju ništa protiv toga da i nevladine organizacije imaju pravo da se u javnosti izražavaju i bore za svoje stavove, „pošto im već to zakon ne zabranjuje“.

„Ali sa indignacijom odbijamo njihovu neskrivenu nameru da to pravo pretvore u monopol, a da svako iskazivanje hrišćanskog mišljenja o nekom važnom narodnom pitanju nazivaju ‘malignim uticajem crkve na državu i društvo’ ili da istupaju sa još težim i ružnijim klevetama“, naveo je on, dodajući da je stav patrijarha SPC o rodno senzitivnom jeziku izazvao gnev i otkrio ekstremnu netrpeljivost pojedinaca i grupa prema crkvi i vrednostima koje ona oličava, a koju neštedimice seju preko „CNN affiliate-grupe“ elektronskih i štampanih medija.

Irinej je rekao i da se crkva nikada ne zalaže za interese bilo koje političke stranke niti za svoje partikularne interese, koji bi mogli da ugroze bilo čije druge interese, nego uvek i isključivo za opšte dobro, za zajednicu u celini.

Pojedini mediji i nevladine organizacije kritikovali su prethodnih dana stavove patrijarha SPC Porfirija, izrečenih u uskršnoj poslanici, da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakona koji to nasilje nameću, kroz zakon koji nameće takozvani rodno osetljivi jezik.

On je u poslanici pozvao na „očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma na kojima je izgrađena srpska kultura“.

„Apelujemo da se normira upotreba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakona koji to nasilje nameću, naročito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osetljivi jezik iza koga se krije borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života“, naveo je je patrijarh Porfirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari