Crkva ponovo protiv rodno osetljivog jezika, među potpisnicima zaključaka nema žena 1Foto: SPC

Učesnici naučnog skupa „Pravni aspekti i posledice Zakona o rodnoj ravnopravnosti“ među kojima su partijarh Porfirije i predsednik Matice Srpske Dragan Stanić, još jednom su se pobunili protiv rodno senzitivnog jezika i zatražili povlačenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Kako je danas saopštila Srpska pravoslavna crkva, naučni skup je održan pre deset dana, da bi nakon dodatnog razmatranja objavili čak 14 zaključaka o tome kako rodno senzitivn jezik ugrožava državu.

Tvrde da Zakon o rodnoj ravnopravnosti menja ustavni identitet Srbije, te da je ravnopravnost kao univerzalni princip primenjena selektivno i diskriminatorno.

„Zakon o rodnoj ravnopravnosti na neustavan način uvodi nepostojeći takozvani rodno osetljivi jezik. Najveći broj pravnih normi Zakona o rodnoj ravnopravnosti neprihvatljiv je sa aspekta različitih grana prava, ali i sa tački gledišta drugih naučnih disciplina. Zakon o rodnoj ravnopravnosti karakteriše nerazumljivost, odsustvo normativne valjanosti, ideološka pristrasnost i ostrašćenost“, neki su od zaključaka skupa.

Potpisnici su pozvali predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti da radi očuvanja dostojanstva građana Srbije i pravnog poretka pokrenu postupak za stavljanje van snage neustavnog Zakona o rodnoj ravnopravnosti i spornih odredaba Zakona o zabrani diskriminacije,

Osim patrijarha i predsednika Maatice srpske zahtev je potpisalo još nekoliko profesora, među kojima nema ni jedne profesorke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari