Episkop SPC moravički Antonije preminuo u Moskvi 1Foto: Miloš Tešić/ATAImages

Episkop moravički Antonije, vikar Patrijarha srpskog i starešina Podvorja Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) u Moskvi preminuo je danas u glavnom gradu Rusije, saopštila je SPC.

Episkop Antonije (54), kako saopštavaju iz SPC, je na predlog Episkopa žičkog Stefana, a po blagoslovu Sinoda SPC, jeromonah Antonije je 1992. godine upisao Moskovsku duhovnu akademiju u Sveto Trojice-Sergijevoj lavri, kao najbolji student u generaciji bio je i stipendista Moskovske duhovne akademije, objavljeno je na sajtu SPC.

Odlukom Naučnog saveta Moskovske duhovne akademije 1996. godine jeromonahu Antoniju je dodeljeno naučno zvanje kandidata bogoslovskih nauka Moskovskog univerziteta.

Po povratku iz Rusije 1996. godine, unapređen je u čin sinđela i postavljen za namesnika i blagajnika manastira Studenice, odakle je kasnije prešao u Mitropoliju dabrobosansku, a 2000. godine postavljen je za profesora Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči.

Iste godine predavao je i na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Istovremeno je obavljao dužnost starešine Saborne crkve u Sarajevu, gde biva unapređen u čin protosinđela na Božić 2001. godine. Na predlog Patrijarha srpskog Pavla, Sveti Sinod ga je izabrao 2002. godine za starešinu Podvorja Srpske Pravoslavne Crkve u Moskvi.

Čin arhimandrita dobio je u martu 2002. godine, a na na predlog Patrijarha srpskog Pavla, 2006. godine izabran je za vikarnog episkopa Patrijarha srpskog sa titulom Episkop moravički.

Stepen zvanja magistra teologije stekao je na Ruskom pravoslavnom institutu Svetog Jovana Bogoslova u Moskvi, a pred Međunarodnim akademijskim akreditacionim i atestacionim komitetom (MAAAК) uspešno brani naučnu disertaciju na temu „Bogosluženja u dohalkidonskim crkvama“, stekavši zvanje doktora teologije.

Od 2003. godine, episkop Antonije je predavao na Ruskom pravoslavnom institutu „Sveti Jovan Bogoslov“ u Moskvi, gde je do izbora u zvanje dekana 2018. godine bio i upravnik Кatedre za liturgijsko bogoslovlje. Odlukom Naučnog veća Moskovskog pravoslavnog univerziteta Svetog Jovana Bogoslova 2018. godine, episkop Antonije je postavljen za dekana Filozofsko-bogoslovskog fakulteta Moskovskog pravoslavnog univerziteta u Moskvi.

Na toj fukciji se nalazio sve do 1. jula 2022. godine. Nosilac je visokih crkvenih i državnih odlikovanja. Autor je brojnih knjiga i monografija.

Episkop Antonije je rođen 23. jula 1970. godine, na praznik Prepodobnog Antonija Kijevo-pečerskog, u Valjevu od oca Radovana i majke Jelke (rođ. Milićević), piše na sajtu SPC.

Osnovnu školu je završio u Pričeviću kod Valjeva, posle čega upisuje Bogosloviju Sveta Tri Jerarha u manastiru Krki, koju uspešno završava 1991. godine.

Kao učenika bogoslovije 23. septembra 1989. godine u manastiru Krki u čin male shime zamonašio ga je episkop žički Stefan, koji ga je i rukopolžio u čin jerođakona 10. decembra 1989. godine u manastiru Žiči, a čin jeromonaha 5. januara 1991. godine takođe u manastiru Žiči.

Na predlog episkopa žičkog Stefana, a po blagoslovu Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, jeromonah Antonije je 1992. godine upisao Moskovsku duhovnu akademiju u Sveto Trojice-Sergijevoj lavri (Sergijev Posad). Diplomirao je akademske 1995/96. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari