Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan juče je prvi put pozvao sirijskog predsednika Bašara Al Asada da se povuče sa vlasti „za dobro svojih sunarodnika i celog regiona“. Erdogan je sirijskog predsednika podsetio kako je završio libijski vođa Moamer Gadafi, kao i drugi bivši diktatori, među kojima je naveo i Adolfa Hitlera. Za dobro svojih sunarodnika i čitavog regiona, samo napusti položaj, rekao je Erdogan u TV obraćanju.


– Ako želiš primer nekoga ko se do smrti borio protiv sopstvenog naroda, pogledaj nacističku Nemačku, Hitlera, Musolinija, ili Nikolae Čaušeskua u Rumuniji. Ako ne možeš da izvučeš pouku iz njihovih primera, pogledaj libijskog vođu koji je ubijen pre samo 32 dana – dodao je Erdogan.

Erdoganovo upozorenje usledilo je nakon incidenta u ponedeljak u kome je sirijska vojska pucala na dva autobusa koji su prevozili turske državljane. Agencija AP ocenjuje da je taj napad verovatno bio odgovor na turske kritike sirijskog režima. Ankara je nekad bila blizak ekonomski i politički partner Sirije, ali Erdogan je u poslednje vreme postao oštar kritičar sirijskog režima. Prošle nedelje on je izjavio da svet mora bez odlaganja da „čuje krike“ iz Sirije i učini nešto da zaustavi krvoproliće. Turska je utočište izbeglicama i dezerterima iz Sirije i dozvolila je Asadovim protivnicima da se organizuju na njenoj teritoriji.

Ambasador Sirije pri UN Bašar Džafari ocenio je da Nemačka, Francuska i Velika Britanija „pate od siriofobije“ i da su objavile politički i diplomatski rat njegovoj zemlji. On je to rekao na sastanku Komiteta za ljudska prava Generalne skupštine UN pošto su te tri zemlje podnele nacrt zajedničke rezolucije u kome se osuđuje kršenje ljudskih prava u Siriji.

Džafari je na sednici govorio pošto je ambasador Nemački pri UN Peter Vitig predstavio neobavezujuću rezoluciju o Siriji. Njome se pozivaju sirijske vlasti da „bez odlaganja“ sprovedu mirovnu inicijativu Arapske lige, kao i da povuku tenkove sa ulica, oslobode političke zatvorenike, prekinu napade na civile i dopuste međunarodnim posmatračima ulazak u zemlju.

Rezolucijom se „snažno osuđuju sirijske vlasti zbog kontinuiranog, ozbiljnog i sistematskog kršenja ljudskih prava poput proizvoljnih pogubljenja, prekomerne upotrebe sile, ubijanja i krivičnog gonjenja demonstranata i zaštitnika ljudskih prava“.

Počelo suđenje novinarima u Turskoj

Istanbul – Suđenje trinaestorici turskih novinara za umešanost u zaveru za obaranje vlade, počelo je juče u Istanbulu, pošto su optuženi proveli devet meseci u zatvoru. Među optuženima nalaze se i istraživački novinari Nedim Sener i Ahmet Sik, pisac Jalcin Kučuk, oštar kritičar vlade, kao i Soner Jalcin, vlasnik Oda TV koja se smatra antivladinim medijem. Ključni osumnjičeni, jedan zvaničnik obaveštajne službe, nedavno je umro u zatvoru od srčanog udara.

Advokati odbrane tražili su da predsednik sudskog veća bude zamenjen, zbog, kako su naveli, sukoba interesa, jer se vodi odvojeni slučaj između njega i jednog od optuženih novinara. Veće je odlučilo da konsultuje viši sud po pitanju zamene predsednika. Predstavnici međunarodnih grupa za zaštitu prava novinara upozorili su vladu u Ankari da nivo slobode medija služi kao barometar za demokratiju u zemlji. Strani novinari su u u znak podrške kolegama u sudnici razvili transparent na kome je pisalo: „Turska, oslobodi novinare“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari