Povratak u budućnost (tour-retour) 1

BILO JEDNOM U BEOGRADU

Taj Dan mladosti preselio se u nezaborav.

S pesmom na usnama i ljubavlju u srcu, mladi radnici, učenici, studenti, vojnici, poljoprivredni proizvođači i ostali samoupravljači okupili su se na stadionu JNA da dočekaju štafetu i uruče je najvećem sinu svih naših naroda i narodnosti.

Od Vardara pa do Triglava prešla je ta štafeta hiljade kilometara ljubavi i, evo, sada je, u ime osamnaestogodišnjeg Janeza Janše, dvadesetogodišnjeg Bakira Izetbegovića, četrnaestogodišnjeg Mila Đukanovića i njihovih vršnjakinja i vršnjaka, Predsedniku i Vrhovnom komandantu predaje Milivoje Maričić, mladi zemljoradnik iz Selevca kod Smederevske Palanke.

Milivoje: Dragi druže Tito, hvala ti za naše srećno detinjstvo i mladost u slobodnoj, socijalističkoj Jugoslaviji. Obećavamo ti da ćemo čuvati bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga. U to ime, predajem ti ovu štafetu i želim ti da nam još dugo živiš.

BEOGRAD SUTRA

Dan za Istoriju. Na stadionu ‘Rajko Mitić’ okupljen je vaskoliki Srpski svet.

Beli orlovi, Čuvari časti, Knindže, Ekstremi, Alkatraz, Delije, Vojvode, Hijene, Škorpioni i ostali svetosavski div-junaci.

Od Karlobaga, preko Ogulina, Karlovca i Virovitice pa sve do Dunava i Petrova Sela, oni su što hladnjačama što šleperima pronosili slavu srpske zavetne reči i zastave slobode.

I, evo, posle toliko iskušenja, oni sada ponosno stoje ispred svog voljenog Predsednika i Vrhovnog komandanta, a zavetnu štafetu mu predaje najveći patriota i rezervni mislilac Simo Spasić.

Simo: Najdraži naš Predsedniče, neizmerno ti hvala za bezgraničnu hrabrost i odlučnost da se suprotstaviš stostruko nadmoćnijem neprijatelju i nadčovečanskim naporima spasavaš naš narod. Hvala ti što pred najmoćnijim silama sveta visoko dižeš slobodarsku trobojku Srbije. Živela Srbija!

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari