Na jučerašnjem samitu ministara spoljnih poslova država članica EU u Luksemburgu osuđena je inicijativa predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea da preuzme kontrolu nad ključnim ministarstvima u zemlji, što predstavlja kršenje sporazuma o podeli vlasti sa opozicionim partijama.

 Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Miliband izjavio je da EU ne podržava „pokušaj Mugabeovog režima da prigrabi vlast“. On je izrazio nadu da će bivši predsednik Južne Afrike Tabo Mbeki, koji posreduje u pregovorima između vlasti i opozicije Zimbabvea, pronaći rešenje koje će omogućiti opozicionim grupama da dele vlast s Mugabeom, kako je dogovoreno sporazumom u septembru.

Opozicioni lider Zimbabvea Morgan Cvangiraji zapretio je da će istupiti iz sporazuma o podeli vlasti nakon saopštenja Mugabea da će vladajuća partija Zanu-PF preuzeti kontrolu nad svim glavnim ministarstvima uključujući vojsku i policiju. Mbeki je juče u Harareu pokušao da spase sporazum između vlasti i opozicije, koji je njegovim posredstvom i postignut, a prema kojem će Cvangiraji biti predsednik vlade, dok će Mugabe ostati na funkciji predsednika zemlje ali s daleko manje ovlašćenja. Cvangiraji je na mitingu u Harareu rekao da ga Mugabe neće naterati da se pridruži zajedničkoj administraciji vlasti i opozicije u kojoj dominira Zanu-PF, budući da je opozicioni Pokret za demokratske promene (MDC) odneo pobedu na poslednjim poštenim izborima održanim u martu.

Centralna banka izdala novčanicu od 50.000 dolara

Harare – U državnom listu Zimbabvea navodi se da je Centralna banka te zemlje izdala novčanicu od 50.000 dolara kako bi pomogla narodu pre početka sezone praznika. Međutim, ova mera će verovatno unaprediti inflaciju, koja zvanično iznosi 231 milion odsto. Nova novčanica vredi 270 američkih dolara prema zvaničnom deviznom kursu, po kojem 185 zimbabveanskih dolara vredi jedan američki dolar, dok na crnim tržištima u zemlji četiri milijarde zimbabveanskih dolara vrede koliko jedan američki. Državne radio stanice objavile su da su se nove novčanice mogle videti juče pre nego što su banke bile otvorene, i istakle da ovo ukazuje na korupciju. Za neke zvaničnike banaka se veruje da prodaju novčanice saradnicima predsednika Roberta Mugabea koji se bogate od političke i ekonomske krize koja potresa zemlju. R. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari