EU pozvala Severnu Koreju da obustavi provokacije 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Evropska unija (EU) osudila je danas uništavanje međukorejske kancelarije za vezu i pozvala Severnu Koreju da obustavi „vojnu retoriku“ i „provokativne mere“.

„Neprihvatljivo je to što je Severna Koreja uništila kancelariju za veze u Kesongu, pojačala vojnu retoriku i prekinula zvanične veze komunikacije sa Seulom. Treba da budu izbegnute sve dalje štetne i provokativne mere“, navodi se u saoptenju EU.

Dodaje se da je od „imperativnog značaj održavanje veza za komunikaciju između dve Koreje kako bi se izbegli nesporazumi i pojačalo poverenje“.

Savet za nacionalnu bezbednost Južne Koreje saopštio je danas da će snažno odgovoriti ukoliko Pjongjang „nastavi da preduzima mere koje pogoršavaju situaciju“, pošto je Severna Koreja uništila Kancelariju za veze na međusobnoj državnoj granici.

Severna Koreja je ranije saopštila da će prekinuti sve kanale komunikacije sa Južnom Korejom jer nije uspela da spreči slanje letaka protiv Pjongjanga u Severnu Koreju, i da će uništiti međukorejsku kancelariju i preduzeti vojne korake protiv Južne Koreje.

Severna Koreja je saopštila da se slanjem letaka krši niz mirovnih sporazuma Pjongjanga i Seula, posebno Deklaraciju iz Panmundžona, iz 2018. godine, koja je imala za cilj da smanji tenzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari