Vankovska: Imenovanje Grka za ambasadora EU u Skoplju provokacija i pretnja 1Foto: Screenshot Youtube/Biljana Vankovska

Kandidatkinja partije „Levice“ za predsednicu Severne Makedonije Biljana Vankovska je ocenila da je imenovanje grčkog diplomate Mihalisa Rokasa za šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Skoplju „čista provokacija i pretnja“.

„Sada EU daje bič Grku što je čista provokacija i pretnja. Da li shvatamo da smo zarobljena država u bukvalnom smislu te reči? Kada je većina ‘velikih partija’ i mojih protivnika spremna da mu ljubi ruku i čita mu Lisabonski ugovor, ja ostajem jedini glas otpora“ – napisala je Vankovska na Fejsbuku.

Ta univerzitetka profesorka iz Skoplja je istakla da „mora da se raskine“. Prespanski dogovor o rešavanju spora s Grčkom o prome ni naziva Makedonije u Severna Makedonija.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je polovinom aprila imenovao je nove šefove delegacija EU u 44 zemlje i za predstavnika EU u Severnoj Makedoniji postavio Rokasa (60), dosadašnjeg šefa Misije Unije u Maleziji, koji je prethodno bio u spoljnopolitičkoj službi EU u Briselu (EEAS).

On će na mestu šefa Delegacije EU u Severnoj Maekdoniji zameniti Dejvida Gira, državljanina Belgije i Velike Britanije, nekadašnjeg visokog zvaničnika u sedištu EU u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari