Počela kampanja za parlamentarne izbore u Severnoj Makedoniji 1Foto: Shutterstock

U Severnoj Makedoniji danas je počela kampanja za parlamentarne izbore 8. maja.

Na parlamentarnim izborima će učestvovati 17 izbornih lista, a pet koalicija i tri partije su predali liste u svih šest izbornih jedinica.

Kandidate u svim izbornim jedinicama će imati koalcija oko SDSM „Za evropsku budućnost“, opozione VMRO DPMNE “Tvoja Makedonija”, najveće albanske partije DUI „Evropski front“, albanske opozicije „Vredi“ i oko partije Grom „Hrabro za Makedoniju“, kao partija „Levica“, „Znam – Za našu Makedoniju“ i „Rodina Makedonija“.

Ankete predviđaju da će koalicija najveće konzervativne makedonske partije VMRO DPMNE osvojiti najveći broj mandata u parlamenetu sa 120 mesta.

Kampanja za parlamentarne izbore će se do 22. aprila u ponoć preklapati sam kampanjom za predsedničke izbore, ali će se odvijati i u vreme izborne tišine za predsedničke izbore.

Prvi krug predsedničkih izbora zakazan je za 24. april, posle čega će se dva vodeća kandidata suočiti u drugom krugu, koji će se poklopiti sa parlamentarnim izborima 8. maja.

Po Državnoj izbornoj komisiji (DIK), za predsedničke izbore upisano je 1.814.317 birača, a za parmentarne ukupno 1.815.350 birača.

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) otvorila je 21. marta posmatračku misiju u Severnoj Makedoniji koju čini glavni tim od 12 međunarodnih eksperata, 20 dugoročnih posmatrača i 300 kratkoročnih posmatrača.

Predsednik Sobranja Severne Makedonije Jovan Mitreski raspisao je polovinom februara sedme predsedničke i 11. parlamnetarne izbore.

Datumi tih redovnih predsedničkih i parlamentarnih izbora dogovreni su 4. decembra prošle godine na sastanku lidera parlamnetarnih stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari