Kovačevski i Maričić protiv Osmanijeve ideje o izlasku Severne Makedonije iz Otvorenog Balkana 1Foto: Shutterstock/The Visual Explorer

Bivši premijer Severne Makedonije i lider SDSM Dimitar Kovačevski i prvi vicepremijer Bojan Maričić ocenili su da Sevrena Makedonija treba da učestvuje u Otovrenom Balkanu kao i u drugim regionalnim incijativama.

Povodom najave ministra spoljnih poslova Severne Makdonije Bujara Osmanija (DUI) da će predložiti preispitivanje učešća zemlje u Otvorenom Balkanu, Kovačevski je istakao da je to originalna inicijativa koja potiče iz regiona koju čine tri zemlje – Severna Makedonija, Albanija i Srbija i koja se zasniva na četiri slobode Evropske unije.

„Ona u svojoj suštini, u svom temelju, ima postulate funkcionisanja Evropske unije, a to je slobodno kretanje ljudi, slobodno kretanje kapitala, proizvoda i slobodno kretanje usluga. A, kada se pogledaju inicijative koje su napravljene u okviru ‘Otvorenog Balkana’, one su upravo to“, rekao je Kovačevski u intervjuu državnoj agenciji MIA.

S druge strane, političari u izbornoj kampanji, daju izjave koje treba i koje ne treba, istakao je ali i dodao da on ostaje pri stavu da je regionalna saradnja izuzetno važna.

„Na Zapadnom Balkanu postoje 72 regionalne inicijative, jedna od njih je Otvoreni Balkan. Postoji i mnogo značajnija inicijativa, a to je ‘Berlinski proces’, u kojem učestvuju sve zemlje Zapadnog Balkana, ali postoji problem što nijedna inicijativa nije oživela, s obzirom da uvek postoji problem u nekoj od zemalja“, rekao je Kovačevski.

Drugi visoki funkcioner SDSM, prvi viceepremijer Severne Makedonije, Bojan Maričič je rekao da sve incijative od kojih makedonski građani imaju korist moraju da se podrže i da članstvo u Otvorenom Balkanu ne sme da se politizuje.

„Treba u njoj da participiramo i da se fokusiramo na konkretne koristi bez velikih potičkih tema, zato što su te krupne političke teme blokirale druge regionalne incijative i druge regionale procese. I nisu donele ništa pozitivno nikome od nas. Berlinski proces, Otvoreni Balkan i sve te inicijative gledamo kao pozitivne i treba od njih da izvučemo maksimum umesto da ih dovodimo u politički kontekst“, rekao je Maričić za televiziju Kanal 5.

Šef diplomatije Severne Makedonije i kandidat najveće albanske paritje DUI na predstojećim predsednčkim izborima Bujar Osmani najavio je da će vladi predložiti da preispita učešće Severne Makedonije u inicijativi Otvoreni Balkan.

On je juče rekao da će na zatvorenoj sednici vlade Severne Makdonije izneti nove informacije o dešavanjima u Banjskoj na Kosovu prošle godine, pa da vlada nskon toga odluči šta će dalje raditi.

Podsetio je da je kada se dogodio napad u Banjskoj imao izjavu da je to protiv osnovne ideje inicijative – pomirenja i da ako postoji direktna umešanost Srbije u ta dešavanja da treba preispitati učešće u Otvorenom Balkanu.

„Pošto sada imam više informacija o tome šta se dešavalo u Banjskoj, planiram da obavestim vladu na zatvorenoj sednici, a vlada će odlučiti kako će postupiti dalje“, rekao je Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari