Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je juče sporazume o pripajanju Krima Rusiji, koji je prethodno ratifikovala Duma. Tim sporazumima Krim i Sevastopolj postaju dva nova ravnopravna člana Ruske Federacije. U skladu sa sporazumom, Krim se smatra delom Rusije od datuma potpisivanja sporazuma, a novi subjekti federacije se nazivaju Republika Krim i grad sa posebnim statusom Sevastopolj. Kao državni jezici Krima su navedeni ruski, ukrajinski i krimsko-tatarski, prenela je Beta.


S druge strane, lideri EU u Briselu potpisali su juče politički deo sporazuma o pridruživanju sa Ukrajinom. Sporazum je u ime Ukrajine potpisao v. d. premijera Arsenij Jacenjuk. EU je saopštila da će se zalagati da na leto budu postignuti „slični sporazumi o saradnji“ sa Gruzijom i Moldavijom, preneo je Bi-Bi-Si, navodeći da će to „Rusiju naročito naljutiti“.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej je u poruci na Tviteru napisao: „Potpisivanje političkog dela Sporazuma o pridruživanju između EU i Ukrajine simboliše značaj naših odnosa i želju da se ide dalje.“ U još jednoj poruci on je napisao: „EU je na strani nove Ukrajine.“

Rusiji je potrebna Evropa više nego što je Evropi potrebna Rusija kada je u pitanju snabdevanje gasom, rekao je britanski premijer Dejvid Kameron, kako su preneli dopisnici iz Brisela.

Vladimir Putin naredio je, izvestila je Beta, Centralnoj banci da pomogne klijentima banke „Rusija“, protiv koje su SAD u četvrtak uvele sankcije zbog ruske aneksije Krima. Predsednik SAD Barak Obama juče je odobrio uvođenje ekonomskih sankcija protiv dvadesetak bliskih Putinovih saradnika i protiv banke „Rusija“, za koju tvrdi da je „lična banka“ visokih ruskih zvaničnika.

Moskva je saopštila da su Viza i Masterkard prestale da pružaju usluge korisnicima te banke čiji se kapital procenjuje na 12 milijardi dolara. Ruski predsednik je negirao da ima račun u banci „Rusija“, ali je najavio da će u ponedeljak otvoriti račun u toj banci i da će mu se ubuduće preko nje isplaćivati plata. Komentarišući sankcije uvedene nekim vladinim činovnicima, on je kazao: „Treba se držati podalje od njih, oni nas kompromituju.“

Putin je rekao da će se Rusija za sada uzdržati od proširivanja sankcija Americi. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov juče je izrazio uverenje da istočne zemlje neće uvesti sankcije Rusiji. „Na istoku nema potrebe da molimo za solidarnost. Oni ne nameravaju da pođu tim putem, naša saradnja sa njima će se razvijati“, rekao je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer posetiće danas Ukrajinu i razgovarati s prelaznim premijerom i predsednikom, Arsenijem Jacenjukom i Oleksandrom Turčinovim. Štajnmajerov cilj je da izrazi podršku političkoj i ekonomskoj stabilizaciji Ukrajine, rekao je juče njegov portparol. Štajnmajer želi da od novih političkih zvaničnika u Kijevu dobije informacije iz prve ruke o situaciji u Ukrajini.

Ministar će zatim otputovati u istočnu Ukrajinu, u Donjeck, na razgovor s guvernerom i drugim zvaničnicima. Portparol je podsetio da je poslednji put Štajnmajer posetio Ukrajinu 21. i 22. februara.

Nemački ministar je imao ključnu ulogu kada je došao u Kijev sa svojim francuskim i poljskim kolegama, Loranom Fabijusom i Radoslavom Šikorskim, da posreduje za postizanje sporazuma tadašnjeg proruskog predsednika Viktora Janukoviča i proevropskih demonstranata. Tim sporazumom je zaustavljeno nasilje u Kijevu, posle čega je Janukovič zbačen.

Pariz nudi avione

Zvaničnik Ministarstva odbrane Francuske ponudio je slanje lovačkih aviona u baltičke zemlje i Poljsku radi jačanja zaštite njihovog vazdušnog prostora zbog krize u odnosima s Rusijom. On je istakao da je Francuska „na raspolaganju“ ukoliko NATO zatraži doprinos u patrolama nad zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i Poljske, koje su sada članice Atlantske alijanse. SAD i Velika Britanija su već uključene u patroliranje. Ministar odbrane Francuske Žan Iv Le Drian, izvestila je Beta, posetio je Estoniju, Litvaniju i Poljsku i nudi lovačke avione, letelice iz Sistema za osmatranje i komandovanje“ (avaks), kao i usluge radara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari