Dva borbena ukrajinska aviona oborena su juče iznad oblasti Donjecka na istoku Ukrajine. To je juče potvrdio portparol „antiterorističke operacije“ koju sprovodi vojska Ukrajine Oleksej Dmitraškivski, prenele su agencije. Kako je dodao, sudbina pilota za sada je nepoznata.


Tela žrtava pada malezijskog putničkog aviona – oborenog nad istokom Ukrajine prošle nedelje – juče su iz Harkova preneta do Ajndhovena i poslata u vojnu bazu Hilversum kod Amsterdama na identifikaciju.

Prilikom obaranja je stradalo svih 289 putnika i članova posade. Holandija je na čelu međunarodne istrage, pošto su 193 stradalih bili državljani te zemlje. Veruje se, prema američkim obaveštajnim službama, da je avion na letu MH17 od Amsterdama do Kuala Lampura, oboren raketom zemlja-vazduh. Crne kutije malezijskog aviona prenete su u Veliku Britaniju na analizu.

SAD su pozdravile stav EU o obaranju malezijskog putničkog aviona i najavu novih sankcija Rusiji. Na sastanku šefova diplomatije EU u ponedeljak odlučeno je da se ubrzaju pripreme dodatnih sankcija dogovorenih na sastanku Evropskog saveta 16. jula. To je paket dodatnih restriktivnih mera u ključnim oblastima tehnologije, energetike i odbrane, uključujući pristup tržištima kapitala i robe dvostruke namene, ako Rusija u potpunosti ne ispuni zahteve EU.

EU zahteva da Rusija odmah prekine da oružjem i vojnom opremom snabdeva separatiste na istoku Ukrajine i da povuče svoje vojnike dodatno raspoređene u pograničnoj zoni. EU od pobunjenika traži da međunarodnim istražiteljima osiguraju potpun, neposredan i bezbedan pristup mestu pada aviona. Inače, ukrajinske vlasti će uvesti sankcije protiv Rusije i ruskih građana koji podržavaju „teroriste i separatiste u Ukrajini“. To je juče izjavio ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Biće osnovana komisija, koju će činiti predstavnici ministarstava spoljnih poslova i ekonomije, a koja će sastaviti spisak „ruskih kompanija koje, indirektno ili direktno, finansiraju teroriste i separatiste, i koje su podržale aneksiju Krima“, rekao je Jacenjuk otvarajući sednicu vlade u Kijevu. Ukrajina će preduzeti i mere protiv „fizičkih lica, ruskih zvaničnika koji nastoje da ugroze teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine“, rekao je premijer. On je dodao da je stav Ukrajine da je „Rusija direktno umešana u finansiranje terorista na ukrajinskoj teritoriji, za isporuke oružja teroristima, kao i za podršku banditima i teroristima koji čine zločine protiv čovečnosti“.

Vojska Rusije je juče najavila da će ojačati ratnu flotu u Crnom moru, čija je glavna baza na Krimu. Admiral Aleksandar Vitko je, u poruci koju je prenela pres-služba flote, najavio jačanje mornaričke avijacije, obalske artiljerije, izgradnju brodova i podmornica. U utorak je predsednik Vladimir Putin izjavio da Rusija „treba da obnovi vojnu infrastrukturu“ u Sevastopolju, na Krimu, „da bi ojačala odbranu zemlje“, kao odgovor na povećanje prisustva NATO u Istočnoj Evropi, a posebno u Crnom i Baltičkom mora.

Pola miliona izbeglica u Rusiji

U Rusiju je od 1. aprila stiglo više od 500.000 izbeglica iz istočnog dela Ukrajine gde se ukrajinske snage bore protiv ruskih pobunjenika. „Više od 515.000 ljudi je od 1. aprila pobeglo iz jugoistočnog dela Ukrajine. Oko 80 odsto je u pograničnoj zoni Rusije prema Ukrajini“, izjavio je šef ruske imigracione službe Konstantin Romodanovski, prenosi Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari