Euleks: Identifikovane 332 osobe koje su nestale tokom rata na Kosovu i neposredno po njegovom okončanju 1Foto: N1 (arhiva)

Od početka mandata Euleks je sproveo 700 terenskih operacija i identifikovao 332 osobe koje su nestale tokom rata na Kosovu i neposredno po njegovom okončanju, saopštio je šef misije Lars Gunar Vigemark na skupu o podršci Evropske unije (EU) službama sudske medicine na Kosovu i Prištini, preneo je Kossev.

U radu skupa učestovali su šef kancelarije EU na Kosovu Tomas Šunjog, drugi međunarodni i kosovski zvaničnici, među kojima i ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju.

Vigemark je rekao da će nastaviti rad sa kolegama iz Instituta za sudsku medicinu na identifikaciji potencijalnih tajnih grobnica i identifikaciji žrtava u vezi sa ratom na Kosovu i neposredno nakon njega.

On je najavio da će misija podržati Institut za sudsku medicinu i u okviru predstojećeg Protokola za postupanje sa žrtvama seksualnog nasilja, kao i u podizanju svesti o ovom problemu.

EU je u jačanje vladavine prava i pomoć u identifikaciji nestalih osoba uložila oko tri miliona evra, jer su usluge sudske medicine fundamentalne za funkcionisanje pravosuđa i jak sistem vladavine prava, kao preduslove za evrointegraciju, izneo je Šunjog.

Jedna od tema briselskog dijaloga je su i nestala lica, a uprkos najavma o potpisivanju deklaracije do dogovora nije došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari