Eurostat: Žene obrazovanije, ali manje zarađuju 1Foto: EPA PHOTO EFE EMILIO MORENATTI

Prosečna žena u Evropi je visoko obrazovana i zaposlena, zarađuje za 16.2 odsto manje od muškaraca, a radi u proseku 39.3 sati nedeljno. U penziju odlazi sa 58.8 godina, pokazuju podaci Eurostata.

Međunarodni dan žena, dobar je povod da se osvrnemo na položaj žena što u porodičnom, što u poslovnom okruženju.

Nejednakost u zaradi postoji u skoro svim državama EU, uprkos činjenici da je među ženskim delom stanovništva 33 odsto fakultetski obrazovano, dok je među muškarcima taj procenat niži (oko 29 odsto muškaraca). Zanimljivo je da su ove razlike najveće u baltičkim državama, zatim u Sloveniji, Finskoj i Švedskoj.

U svim državama EU u proseku ima 0.3 odsto nezaposlenih žena. U 14 država je više nezaposlenih žena, a u 13 je situacija obrnuta. Po tom pitanju, Mađarska je ravnopravna.

Među nezaposlenim ženama je najviše onih sa troje ili više dece (oko 55 odsto nezaposlenih), a među muškarcima u ovakvim porodicama je nezaposleno 84 odsto. Žene postaju majke prvi put u proseku sa 28.9 godina starosti, a najranije u Bugarskoj (sa 26 godina), dok je u Italiji ovaj prosek 30.8 godina.

Ipak, u skoro svim državama muškarci su zaposleni na višim pozicijama. U proseku 33 odsto menadžera u Evropi čine žene, a prosek ne prelazi 50 odsto ni u jednoj državi.

Razlozi za neravnopravnu zaradu su različiti, počev od toga što su muškarci u proseku zaposleni u bolje plaćenim sektorima, a razlozi mogu biti i kulturne ili socijalne prirode.

U Srbiji je veliki broj žena ostao bez posla nakon perioda tranzicije, kada su se promenili i drugi odnosi u društvu. Nekima je pomogla Nacionalna služba za zapošljavanje, neke su se penzionisale, ali mnoge se nisu snašle. Pohađale su obuke za unapređenje, ali mnogima to nije bilo dovoljno.

Prema rečima Zorice Savić Nikolić, predsednice Sekcije žena u Savezu samostalnih sindikata Srbije, sam sindikat je doživeo mnoge promene, ali smatra da žene u ovom procesu nisu ostavljene po strani.

Ženu pored posla u svakodnevnom životu čekaju velike obaveze. Cilj ovakvog okupljanja je da se ženama obezbede što bolji uslovi rada, da se pozitivni zakonski propisi, kako primenjuju, tako i unapređuju“, navodi Savić Nikolić za portal Danasa.

Ona dodaje da su žene uključene u pregovaranju u kolektivnim ugovorima, u stvarima koje se tiču njihovih prava.

Ističe da je, uprkos teškom udarcu koji je donela tranzicija, iapk bilo napretka u pravnoj sferi , a kao važne momente navodi Zakon o zabrani diskriminacije, kao i Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, kojim je propisano da, usled tužbe, teret dokazivanja pada na poslodavca.

U ime Sekcije žena svima želim da čestitam 8. mart, a mi ćemo nastaviti da se borimo za unapređenje ženskih prava“, poručuje Savić Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari