Evropska federacija novinara: Vlast u Srbiji da poštuje ulogu i misiju medija u demokratskom društvu 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Evropska federacija novinara (EFJ) ocenila je večeras da su incidenti nepoštovanja rada novina u Srbiji u porastu, zbog čega je predsednica te organizacije Maja Sever pozvala vlasti u Srbiji da poštuju ulogu i misiju medija u demokratskom društvu.

EFJ je u saopštenju na svom sajtu podsetio na slučaj od 27. jula, tokom predstavljanja programa EU „Digitalna Evropa“ u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, kada su novinari bili zaključani u sobi kako ne bi mogli da postave pitanja, iako su bili pozvani na događaj.

Novinari su, kako su dodali iz EFJ, pušteni iz sobe tek kada su zvaničnici, među kojima su bili premijerka Ana Brnabić, ministar informisanja Mihailo Jovanović i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre, otišli.

„Ovaj incident se dogodio u pozadini sve češćih napada na novinare, posebno napada koje su inicirali ili preneli visokorangirani političari, kao što su kampanje uvreda ili uznemiravanja na internetu, omalovažavajući komentari, proizvoljna ograničenja pristupa konferencijama za novinare, itd“, navodi se u saopštenju.

Evropska federacija novinara podsetila je i da je 10. jula član glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Vladan Sekulić objavio video na Instagramu, u kome je „targetirao“ reportere i voditelje televizija N1 i Nova S, kao i lista Nova, a da je tu „praksu uznemiravanja“ podržao i poslanik SNS Vladimir Đukanović.

Dvadeset petog jula, kako se dodaje u saopštenju, ekipi N1 nije bilo dozvoljeno da prisustvuje konferenciji za novinare u vladi Srbije, pod izgovorom da „nije bilo mesta“ u prostoriji, kao i da istoj televiziji ranije nije bilo dozvoljeno da izveštava za brojnih drugih javnih lokacija.

Predsednica EFJ Maja Sever je u ponedeljak, gostujući na televiziji Nova S, pozvala premijerku Anu Brnabić da zbog učestalih incidenata preispita svoj stav prema novinarima u Srbiji.

Govoreći o video snimcima u kojima se targetiraju novinari tih televizija, Sever je istakla da odgovornos snose i političari koji ih prenose i pozvala vladu da javno osudi takve napade.

Platforma Saveta Evrope za zaštitu novinarstva, kako se dodaje u saopštenju EFJ, od svog osnivanja 2015. godine zabeležila je 74 teška kršenja slobode medija u Srbiji, od kojih je rešeno devet slučajeva (12 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari