Ključni element projekta „Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije: Jačanje mreže tužilaca“ jeste raspoređivanje tužilaca iz zemalja EU po tužilaštvima u regionu. Oni će davati savete u vezi sa postupcima i podržavati tužilaštva u kojima su raspoređeni, u pogledu korišćenja prekograničnih instrumenata za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, rekao je na jučerašnjoj prvoj skajp konferenciji održanoj u Srbiji viši lider projekta Henk Makart Šolc. Skajp konferencija je održana nakon prvog sastanka nadzornog odbora IPA 2010 projekta, uz učešće tužilaca iz regiona.


Prema njegovim rečima, do sada je pet od šest tužilaca iz država članica EU izabrano i sa njima su potpisani ugovori, a jedini koji nedostaje je tužilac koji je predviđen za Hrvatsku. On je dodao da će evropski tužilac u Srbiju doći 1. aprila, kada je predviđeno da njegov kolega dođe i u Sarajevo. On je istakao i da su dva tužioca već započeli svoje misije u Tirani, od 1. februara, odnosno od 20. februara u Podgorici. Tužilac u Skoplju počeće sa radom 12. marta ove godine.

Implementacija vladavine prava jedan je od glavnih izazova unutar procesa stabilizacije i pridruživanja na Zapadnom Balkanu. Mada su zemlje regiona, posebno Hrvatska, u različitim fazama približavanja članstvu u EU, izveštaji o situaciji u regionu ukazuju da dalja implementacija vladavine prava ostaje vrhunski prioritet koji će se pažljivo pratiti – istakao je Šolc.

Bruno Vekarić, portparol Državnog veća tužilaca, rekao je da je cilj projekta jačanje regionalne i međunarodne saradnje. On je istakao da je neophodno da se intenzivira neposredna saradnja između tužilaštava i tako formiraju zajednički istražni timovi, čime će se stvoriti uslovi za efikasnu i brzu uzajamnu pravnu pomoć. Takođe, dodao je on, intenzivno se razmišlja i o drugim vidovima međunarodne saradnje, kao što je postupak ekstradicije, ali i saradnje u ustupanju predmeta i dokaza. 

Projekat saradnje trajaće dve godine

Ovaj projekat je nastavak CARDS 2006 projekta „Podrška Mreži tužilaca“ koji je finansirala Evropska unija, što je 25. januara 2010. u Rimu obeleženo potpisivanjem revidiranog Memoranduma o razumevanju za regionalnu saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala i drugih oblika kriminala. Ovaj projekat će trajati dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari