Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu obeleležava 60 godina postojanja 1Foto: Z.S.M.

Fakultet inženjerskih nauka (nekada Mašinski) u Kragujevcu danas svečano obeleležava 60 godina postojanja, a proslavi jubileja prisustvovaće i Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije.

Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu, počeo je sa radom 1960. godine, kao Odeljenje Mašinskog fakulteta u Beogradu. Osamostalio se kao Mašinski fakultet u okviru Univerziteta u Beogradu 1971. godine, u čijem sastavu ostaje do 1976. godine, kada postaje osnivač Univerziteta „Svetozar Marković”, današnjeg Univerziteta u Kragujevcu.

Tim povodom održaće se Svečana akademija u Plavoj sali hotela Šumarice. Na akademiji će biti izveden dramski prikaz „Povratak u zavičaj” autora Miodraga Stojilovića (učesnici: Gorica Popović, Branko Jerinić, Nikola Rakočević, Miloš Krstović, akordionisti i gudački kvartet Muzičkog centra Kragujevac) i prikazan Film „Fakultet inženjerskih nauka: nekad i sad”.

Povodom 60 godina od osnivanja FIN-a gostima će se obratiti dekan fakulteta prof. dr Dobrica Milovanović i rektor kragujevačkog Univerziteta prof. dr Nenad Filipović a zaslužnim institucijama i pojedincima će biti uručena priznanja za razvoj ove visokoškolske institucije.

Gostima će se na svečanosti obratiti i dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Vladimir Popović, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Ivica Radović i potpredsednica Vlade Republike Srbije, prof. dr Zorana Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari