Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu na Šangajskoj listi najboljih na svetu 1Foto: Printscreen/ Google street view

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu nalazi se na Šangajskoj listi za prošlu godinu između 150. i 200. mesta najboljih fakulteta na svetu koji se bave sportom, vežbanjem i zdravstvenom naukom.

Na taj način ovaj fakultet je postao najbolji fakultet sporta u Srbiji i jedan od vodećih fakulteta u jugoistočnoj Evropi, saopštila je ta visokoškolska ustanova.

Šangajska lista svetskog akademskog rangiranja uzima u obzir broj objavljenih naučnih radova koji su indeksirani na naučnoj mreži (Web of Science), ukupni broj citata i citata po objavljenom radu, broj radova objavljenih u 25 odsto najboljih časopisa i procenat objavljenih radova nastalih u saradnji sa stranim autorima, naveo je fakultet.

„Naš fakutet je 2016. godine bio prva institucija Univerziteta u Nišu i jedini fakultet sporta iz Srbije koji se našao na ovoj, najprestižnijoj akademskoj listi. Nadam se da će uspeh našeg Fakulteta biti motiv i ostalim fakultetima niškog Univerziteta da vrednije rade i da podignu kvalitet svoje naučno- istraživačke delatnosti, stremeći ka zajedničkom cilju – da naš Univerzitet svrstamo u grupu najboljih svetskih univerziteta“, rekao je dekan Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Milovan Bratić.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu na Šangajskoj listi najboljih na svetu 2
Foto. Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Niš

Prema prethodnim rangiranjima, ovaj fakultet je dva puta zauzimao poziciju između 200. i 300. mesta, a na prethodno objavljenoj listi našao se, takođe, između 150. i 200. mesta.

Među najboljima, a nema svoju zgradu

Na ovom fakultetu kažu da uprkos višegodišnjem uspehu ova visokoškolska ustanova nema svoju zgradu.

Već godinama su „podstanari“ u zgradi Fakulteta zaštite na radu, gde imaju samo malu salu za ples i borilačke sportove.

Veliku salu koja je neophodna za obrazovanje studenata iznajmljuju od Vojske Srbije, a zauzvrat im obučavaju vojnike za samoodbranu i spasioce na vodi.

Još u vreme ministra prosvete Mladena Šarčevića dobili su od Centralne evropske banke novac za izgradnju zgrade i uradili projekat, ali niška Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj ni posle sedam godina nije opredelila zemljište na kojem bi se izgradila fakultetska zgrada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari