Fakultete u Nišu upisuju i „brucoši na papiru“ zbog porodične penzije i dečjeg dodatka 1Foto: V. Torović

Nišlija Nemanja Anđelković od malena želi da postane farmaceut, dugo se spremao za prijemni na Medicinskom fakultetu u Nišu, ali je za svaki slučaj konkurisao i na Departmanu za hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu

Jedini razlog  zašto je Nemanja polagao prijemni na dva fakulteta je to što mora da zadrži status budžetskog studenta kako bi i dalje primao porodičnu penziju.

„Ogromna je konkurencija na farmaciji, platićemo školarinu i ako uspem da dobijem mesto na samofinansiranju. Međutim, pošto sam spremao hemiju za prijemni na farmaciji, nije mi bilo teško da polažem prijemni i na hemiji. Gotovo sam siguran da ću tamo da budem na budžetu. Samo ću fiktivno da studiram prvu godinu kako bi dobio potvrdu da sam student na budžetu“, iskren je Nemanja.

Ovaj mladić dodaje da, ukoliko, ove godine ne uspe da upiše farmaciju, pokušavaće sve dok ne dobije indekst tog fakulteta.

„Tata je studirao u Beogradu, ali nije završio farmaciju. Stalno mi je govorio da mu je san da njegov  sin postane diplomirani farmaceut, i ja ću taj njegov san da ispunim“, kaže on.

Nemanja je samo jedan od određenog broja maturanata, uglavnom iz Niša, koji zbog statusa brucoša na budžetu upisuju fakultete na kojima se na prijemnom polažu isti predmeti.

Prirodno-matematički fakultet (PMF) u Nišu koji godinama ne može da upiše ni dozvoljen broj brucoša, pre svega na fizici, hemiji i matematici, jedan je od fakulteta koji su prava adresa za one koji žele da studiraju Medicinski fakultet, ali ne uspeju da osvoje dovoljan broj bodova.

„Svesni smo mi da postoje „brucoši na papiru“ jer za matematiku, fiziku i hemiju nema mnogo zainteresovanih kandidata. To su dobri đaci, oni lako polože naš prijemni, i upišu fakultet zbog statusa. Posle ne dolaze na nastavu. Uglavnom su to brucoši iz Niša, jer oni već žive u gradu“, objašnjava jedan od profesora na PMF-u.

On dodaje da rukovodstvo PMF ništa ne čini da spreči takvu praksu jer i samom fakultetu odgovora da ima što više brucoša.

„Država Srbija, odnosno Ministarstvo prosvete finansira fakultet u odnosu na broj studenata, pre svega na budžetu. Naravno, da ne možemo da znamo ko je upisao fakultet samo zbog potvrde, ali to se jako brzo vidi jer oni ne dolaze na predavanje i važbe. Onda bi tim brucošima trebalo da se ukine budžetski, ali to se u praksi ne dešava“, kaže profesor.

Danas je pokušao da dobije komentar od dekana PMF-a Perice Vasiljević, ali su nam u dekanatu ovog fakulteta rekli da je on zauzet zbog polaganja prijemnih ispita i da može da nam odgovori tek kad se završi prijemni rok.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari