U Brazilu su juče otvorena biračka mesta na kojima su građani u drugom krugu predsedničkih izbora birali novog šefa države između kandidatkinje vladajuće Radničke partije Dilme Rusef i kandidata opozicije Žozea Seraa. U birački spisak bilo je upisano oko 135 miliona Brazilaca, a glasanje je obavezno za građane stare između 18 i 70 godina.

Prema brazilskom zakonu, građanin koji ne izađe na biračko mesto plaća novčanu globu i ne može da dobije pasoš ni posao u vladinim institucijama. Biračka mesta su otvorena u osam sati po lokalnom vremenu (11 sati po srednjoevropskom vremenu), a zatvorena su u 20 sati (23 sata po srednjoevropskom vremenu). Budući da se glasanje obavlja elektronskim putem, prebrojavanje glasova se obavlja veoma brzo.

Prema rezultatima anketa, sadašnjeg predsednika Brazila Luisa Inasija Lulu da Silvu naslediće Rusefova (62), njegova bivša šefica kabineta, koja ima prednost od 14 procentualnih poena u odnosu na Seraa. Ukoliko njena pobeda bude potvrđena, Rusefova će biti prva žena na čelu Brazila, najveće i ekonomski najmoćnije latinoameričke države. U prvom krugu predsedničkih izbora održanom 3. oktobra Rusefova je osvojila 46,6 odsto glasova, dok je Sera, kandidat socijaldemokrata i bivši guverner države Sao Paulo, osvojio 32,7 odsto glasova.

Kako navodi Bi-Bi-Si, tokom izborne kampanje Rusefova je rekla da će vladati za sve Brazilce. – Neće biti diskriminacije partija. Neću vladati samo za svoju koaliciju, kazala je kandidatkinja vladajuće Radničke partije. Ona je obećala da će u slučaju pobede nastaviti politiku koja je državi godinama donosila ekonomski rast.

Dopisnici ocenjuju da je Sera sproveo kampanju mnogo bolje nego što se očekivalo, budući da je bila prožeta navodima o korupciji. On je pod sloganom „Brazil može više da učini“ obećao da će bolje rukovoditi vladom i da neće radikalno menjati dosadašnju politiku. Prema rečima dopisnika, na rezultate izbora najviše će uticati glasovi građana koji su u prvom krugu glasali za Marinu Silvu, kandidatkinju Zelene partije. Veoma popularnom Luli da Silvi ističe drugi predsednički mandat i zbog toga nije imao pravo da se kandiduje na ovim izborima. Tokom Lulina dva mandata Brazil je izrastao u ekonomskog i političkog lidera u Južnoj Americi, a najšire mase su osetile blagodet izlaska iz siromaštva. Tanjug,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari