Festival „KRNJART“ 5. juna na dunavskom nasipu u Krnjači 1Foto: Promo

EkoKultArt festival „KRNJART“, u organizaciji Pokreta “Novi Optimizam”, UG “Bela čaplja 1165”, UG “Komšija” – Krnjača, Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) i Građanskih inicijativa, biće održan na dunavskom nasipu u Krnjači, u nedelju, 5. juna, od 16 do 22 časa.

Kako se navodi u saopštenju, na Dan zaštite životne sredine obeležiće i prvu godišnjicu “Bitke za Revu” zajedno sa „istrajnim komšijama koji su, uz pomoć sugrađana i prijatelja iz cele Srbije, udruženo i solidarno uspeli da se izbore da se zaustave kamioni koji su besomučno istovarali građevinski otpad u predeo izuzetnih odlika od međunarodnog značaja, koji je i dom za preko 130 strogo zaštićenih vrsta ptica“.

Ujedno, ovogodišnji „KRNJART“ se fokusira na važnost brige o mentalnom zdravlju u “post-kovid dobu”.

„Kao Iako je pandemija kovid-19 naizgled za nama, i dalje je i te kako osećamo, a čini se da su njene posledice po mentalno zdravlje teže i dugotrajnije no na fizičko. Zato, nakon dve godine slušanja ‘Ostanite kod kuće’, mi vas pozivamo da izađete iz kuće“, piše u saopštenju.

Festival „KRNJART“ 5. juna na dunavskom nasipu u Krnjači 2
Foto: Promo

Organizacije okupljene oko KRNJART festivala prirediće i „uživanje u prirodi“ uz “Balkansku lavinu” – bubnjare Dragoljuba Đuričića, violinu virtuoza Mileta Miroslava (Dojkova), performans savremene cirkuske trupe “Inex cirkus teatar”, otvorene razgovore, Ča,Ča,Ča “opasuljivanje”, okrepljivanje, svirku “(Ne)normalnih” u čast Vlade Divljana, i druge propratne saržaje.

„Novi Optimizam, pak, ponudiće i platformu za promovisanje dobrih primera solidarnosti i optimizma, ali i postavljanje važnih pitanja koja se tiču razvoja lokalnih zajednica i očuvanja životne sredine. Tako će predstavnici UG ‘Bela čaplja 1165’ i UG ‘Komšija’ predstaviti svoju dosadašnju borbu i planove za zaštitu leve obale Dunava uz poseban osvrt na očuvanje bare Reva, viziju ‘Dunavskog parka’, ali i planove za izgradnju kanalizacije; stručnjaci iz Nacionalne ekološke asocijacije govoriće o realnom stanju životne sredine u Srbiji; Građanske inicijative prirediće radionice na kojima će se pričati o posledicama kovida na mentalno zdravlje“, saopšteno je iz organizacije.

Kao podsećanje na prvu protestnu šetnju i početak borbe za Revu, „Bela čaplja 1165“ poziva sve raspoložene građane da se okupe u Krnjači, u subotu 21. maja, kod rampe u ulici Igora Vasiljeva, gde će i festival KRNJART biti održan, te da zajedno prošetaju do Reve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari