FHP: Nekoliko desetina hiljada Hrvata proterano je iz Vojvodine 1

Fond za humanitarno pravo (FHP) predstavio je peti digitalni narativ “Zločini nad Hrvatima u Vojvodini”, koji je nastao na osnovu istoimenog Dosijea FHP-a objavljenog u januaru 2019. godine.

Kako navode u FHP-u, na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u Republici Srbiji u periodu od 1991. do 1995. godine sprovođena je kampanja zastrašivanja i pritisaka na hrvatsko stanovništvo sa ciljem da se isele iz svojih kuća i napuste Srbiju.

“Kampanja čiji se intenzitet menjao i dostizao vrhunce u drugoj polovini 1991. godine, od proleća do jeseni 1992. i u leto 1995. godine rezultirala je proterivanjem nekoliko desetina hiljada Hrvata iz Vojvodine. Nasilje nad Hrvatima u Vojvodini uključivalo je napade na privatnu imovinu i verske objekte, pretnje, fizičke napade i ubistava”, ističu u FHP-u.

U digitalnom narativu se ukazuje da su glavni zagovornici i inspiratori kampanje zastrašivanja i pritisaka na hrvatsko stanovništvo u Vojvodini bili Vojislav Šešelj i njegova Srpska radikalna stranka (SRS).

“Iseljavanje hrvatskih porodica odvijalo se pod pritiskom različitih grupa bliskih SRS-u, sastavljenih od lokalnog stanovništva i militantnog dela srpskih izbeglica iz Hrvatske, kao i pripadnika dobrovoljačkih jedinica iz Srbije koje su učestvovale u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH)”, navodi se u narativu.

Kako se naglašava, kampanja zastrašivanja odvijala se uz znanje i prećutno odobravanje političkih struktura Republike Srbije.

“Pored toga, u pojedinim aktima nasilja nad Hrvatima učestvovali su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srbije, kao i pripadnici rezervnog sastava Jugoslovenske narodne armije (JNA). U prisilnom iseljavanju vojvođanskih Hrvata značajnu ulogu je imao i Resor Državne bezbednosti (RDB) MUP-a Republike Srbije”, navodi se u digitalnom narativu.

Ukazuje se da je proterivanje hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva širom Vojvodine vršeno je po istom ili sličnom obrascu.

“Najpre bi se u naseljima nastanjenim hrvatskim stanovništvom pojavila lica nepoznata meštanima, koja su obilazila kuće lokalnih Hrvata i raspitivala se kod vlasnika za mogućnost zamene imovine. To je bilo praćeno telefonskim pretnjama, objavljivanjem i slanjem pretećih letaka i pisama, ispisivanjem pretećih grafita, javnim prozivkama pojedinačnih ljudi i upadima u kuće, a zatim i podmetanjem eksploziva i bacanjem bombi”, ističu u FHP-u.

Dodaju da su pored navedenog, zabeleženi i slučajevi fizičkog nasilja nad vojvođanskim Hrvatima, kao i slučajevi ubistava hrvatskih stanovnika.

“Na javnim skupovima, najčešće u organizaciji SRS-a, Hrvatima su upućivane pretnje, kao i ultimatumi za iseljenje”, ukazuje FHP.

Fond za humanitarno pravo je tokom devedesetih kontinuirano prikupljao izjave i izveštavao o pritiscima kojima je bilo izloženo hrvatsko stanovništvo u Srbiji.

Digitalni narativ “Zločini nad Hrvatima u Vojvodini” možete pogledati ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari