Filip Korać izručen Francuskoj, optužen za međunarodni šverc droge i pranje novca 1Foto: MUP Srbije/ Printscreen

Kriminalac Filip Korać optužen je u Francuskoj da je organizovao međunarodni šverc droge i učestvovao u pranju novca, saopšteno je danas iz tužilaštva u Parizu, saznaje KRIK.

Filip Korać je pre dva dana, po izručenju iz Mađarske, u Francuskoj optužen da je bio šef kriminalne grupe koja se bavila švercom droge i oružja, ali i koja je u ovoj zemlji prala novac. Njemu je određen pritvor i sledi mu suđenje pred sudom za organizovani kriminal u Parizu.

Uhapšen je početkom oktobra, u velikoj istrazi policije u kojoj je privedeno i 13 osoba u Francuskoj i šest u Monaku.

Istraga je počela u martu prošle godine, a zasnivala se na porukama aplikacije za bezbednu komunikaciju – „skaj” koju su koristile kriminalne grupe širom sveta.

Filip Korać je, kako piše u dokumentu iz istrage čije je detalje ranije objavio KRIK, na „skaju“ imao nadimak Marko i često je koristio lažni pasoš, naročito kada je putovao u Dominikansku Republiku i boravio u Španiji.

Ovaj dokument otkrio je i da je jedan od ključnih Koraćevih saradnika u Francuskoj bio Branimir Vujović, takođe uhapšen u ovoj akciji i osumnjičen za pranje novca.

Njih dvojica bili su dosta bliski i Vujović je, kako se vidi iz dokumenta, preko francuske policajke za Koraća proveravao da li protiv njega postoje postupci i poternice.

Policajka je takođe uhapšena i pod istragom. Odnos im se pogoršao prošle godine, kada su navodno ušli u sukob i Vujović Koraću objavio rat.

Vujović je, kako je otkrio KRIK, bio povezan i sa ljudima iz vlasti u Srbiji – u više navrata se sretao sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem, a poslovni partner bio mu je Filip Bačević, sin bivšeg ministra i ambasadora Srbije u Kini Milana Bačevića.

Jednom od susreta sa Nedićem prisustvovao je i Koraćev saradnik Nemanja Obradović, piše u dokumentu iz istrage, ali se ne navodi šta je bio razlog ovog sastanka.

Nedić je ranije za KRIK potvrdio da se sreo sa Vujovićem, ali nije izneo mnogo detalja.

Filip Korać pod istragom i u BiH

Korać je, osim u Francuskoj, zbog šverca droge pod istragom i u Bosni i Hercegovini. U Srbiji protiv njega ne postoji nijedan postupak.

Njegova kriminalna grupa, koju je preuzeo nakon što je njegov najbliži saradnik i poznati kriminalac Luka Bojović uhapšen u Španiji, učestvovala je u višegodišnjem ratu u balkanskom podzemlju.

Saveznik mu je bio škaljarski klan, a najveći neprijatelj grupa koju je vodio Aleksandar Stanković Sale Mutavi, a potom Veljko Belivuk, bliska kavačkom klanu.

Belivuk i njegova ekipa planirali su da ubiju Koraća, utvrdilo je domaće tužilaštvo tokom istrage protiv ovog klana, ali u tome nisu uspeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari