Filološka gimnazija obeležila 152 godine postojanja 1Foto: Ministarstvo prosvete

Svečanom akademijom Filološka gimnazija u Beogradu obeležila je danas 152 godine postojanja.

 

Ministar prosvete Branko Ružić je, čestitajući jubilej, podsetio da je Filološka gimnazija u Beogradu ugled gradila od 1870. godine kada je osnovana Druga beogradska gimnazija čiji je naslednik.

„Ova škola je tokom postojanja dugog više od vek i po uspela da očuva kvalitet i da se pozicionira među najznačajnije i najsavremenije obrazovne ustanove u Srbiji. Zbog toga je Vlada Republike Srbije 2007. godine donela odluku da se Filološka gimnazija proglasi školom od posebnog interesa“, kazao je ministar.

On je dodao da učenici Filološke gimnazije na najbolji način reprezentuju školu i svoju zemlju na različitim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, osvajajući nagrade na najprestižnijim takmičenjima.

„Ponosni smo jer Srbija ima mnogo talentovanih i darovitih učenika koji ostvaruju izvanredne rezultate u različitim oblastima. Verujem da će mnogi među učenicima ove škole postići izvanredne rezultate i ostaviti značajan trag u nekoj od oblasti, poput kulture, nauke ili umetnosti“, kazao je Ružić.

On je istakao da Filološka gimnazija svojim đacima pruža visok nivo znanja i dobru osnovu za nastavak školovanja i dalje profesionalno usavršavanje.

„Važno je da znate da imate podršku Ministarstva prosvete, između ostalog, i stipendiranjem najboljih učenika i studenta“, rekao je Ružić.

Na svečanosti zvanice je pozdravila direktorka škole Dragana Ćećez Iljukić, a svečanosti su, između ostalih, prisustvovali ambasadori Italije, Japana, kao i ličnosti iz kulturnog i javnog života, među kojima je bio i Božidar Maljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari