Opština Žabari bila je domaćin savetniku ministra za ljudska i manjinska prava i državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandaru Radosavljeviću i načelniku Braničevskog upravnog okruga Goranu Petroviću prilikom još jedne „tranše“ uručivanja rešenja o raspodeli sredstava iz Nacionalne lutrije u visini od 5.975.000 dinara opštinama Žabari, Petrovac na Mlavi, Golubac i Kučevo.


Goste pozdravio je predsednik opštine Žabari, Miodrag Filipović i naglasio je da je povod okupljanja uručenje rešenja o raspodeli sredstava iz Nacionalne lutrije za određene projekte u opštinama. – Ovo nije prvi put da lokalne samouprave iz Braničevskog okruga dobiju određena sredstva sa ovih pozicija za realizaciju veoma značajnih projekata i ja se zahvaljujem Ministarstvu na velikom razumevanju. U opštini Žabari ova sredstva su namenjena za započinjanje projekta rekonstrukcije trotoara u glavnoj ulici u Žabarima. Vrednost čitave investicije je 12-15 miliona dinara i uz podršku opštine i Ministarstva očekujemo da ćemo u narednom periodu završiti ovaj veoma bitan projekat – istakao je Filipović.

Inače, ova sredstva Ministarstvo raspodeljuje po javnom pozivu na osnovu namenskih primanja buđeta Republike Srbije od strane Državne lutrije Srbije, odnosno po osnovu priređivanja klasičnih igara na sreću. Posle svakog kola, deo sredstava se akumulira u budžet i raspodeljuje se na pet različitih korisnika. Odatle se finansira Crveni krst Srbije, razvoj amaterskog sporta, pruža podrška nevladinim organizacijama i organizacijama za lica sa posebnim potrebama dok jedan deo sredstava dobija Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i državnu upravu i lokalnu samoupravu i dalje ih raspodeljuje po javnom pozivu za potrebe finansiranje projekata iz oblasti za koje jedinice lokalne samouprave konkurišu. Postoji šest različitih ciljeva po svakoj raspodeli a radi se o projektima iz oblasti infrastrukture, zaštite životne sredine, socijalne politike, za unapređenje i podizanje nivoa i kapaciteta jedinica lokalnih samouprava, za potrebe u slučaju elementarnih nepogoda i racionalizacije broja zaposlenih u lokalnim samoupravama, njihovo osposobljavanje i usavršavanje.

– Po ovom javnom pozivu, koji je bio raspisan sredinom novembra meseca, imali smo 100 miliona dinara na raspolaganju koje smo raspodelili na 50 jedinica lokalnih samouprava u Srbiji a između ostalog i četri opštine Braničevskog okruga su dobile određena sredstva. U 2011. godini za Braničevski okrug je izdvojeno oko 20 miliona dinara, a ovom raspodelom opštini Žabari pripalo je 2 miliona dinara za projekat rekonstrukcije trotoara, dela glavne ulice Kneza Miloša, opštini Petrovac 875.000 dinara za izvođenje radova na sanaciji krova Doma kulture u Šetonju od posledice požara, opština Golubac 1,7 miliona dinara za projekat „Povećanje dostupnosti obrazovanja obezbeđenjem prevoza učenicima i studentima čiji roditelji spadaju u ugroženu kategoriu stanovništva i opština Kučevo 1,4 miliona dinara za projekat „Podrška porodicama i pojedincima kojima je ugrožena egzistencija“. Mislim da je u 2011. godini Ministarstvo svim lokalnim samoupravama izašlo u susret i sve opštin esu barem po jednom javnom pozivu dobile sredstva za koja su konkurisale – rekao je Aleksandar Radosavljević, savetnik ministra za ljudska i manjinska prava i državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran Petrović je istakao da je tokom prošle godine po ovom osnovu Okrug dobio 20 miliona dinara, a za predhodne četri godine, gotovo milion evra. – Kada stalno imate sitnije projekte i kada stalno konkurišete za njih, cifra za četri godine može da dostigne milion evra a to je veoma značajno zato što su ta sredstva upravo nedostajala lokalnim samoupravama da završe neke projekte, koji su za njih izuzetno važni u tom trenutku. Ovim smo započeli realizaciju nekih projekata, kao što je slučaj sa Žabarima, i nadam se da će Ministarstvo imati sluha da i u ovoj godini odobri sredstva koja će nedostajati za završetak rekonstrukcije trotoara u glavnoj ulici. Takođe ćemo konkurisati za druga nedostajuća sredstva kada su u pitanju ostale lokalne smouprave. Očekujemo da će se nastaviti takav trend da u jednom pozivu četiri ili pet lokalnih samouprava sa naše teritorije dobiju sredstva a na nama je da učinimo sve kako bismo kvalitetnim projektima zaslužili poverenje Ministarstva – kazao je Petrović.

Predsednik Skupštine opštine Petrovac, Milanče Ačimović izrazio je zahvalnost Ministarstvu za dodeljena sredstva i naglasio je da je ova lokalna samouprava u 2011. godini dobila 6.675.000 dinara za dva projekta. – Prvi projekat čija je vrednost 5.875.000 dinara odnosi se na rekonstrukciju krova Doma kulture u Šetonju, koji je 1. aprila 2010. godine izgoreo u požaru. Zahvaljujući sredstvima Ministarstva i 3 miliona dinara koje smo dobili od Skupštine grada Beograda upravo smo završili rekonstrukciju krova i ostalo je da odradimo rekonstrukciju fasade i podova koji su takođe oštećeni. Ovim sredstvima u iznosu od 875.000 dinara ispaltićemo firmu koja je odradila rekonstrukciju pre zime. Za drugi projekat koji se odnosi na izgradnju igrališta za male sportove u selu Ždrelo naša opština je u decembru dobila 1,4 miliona dinara, sproveli smo javnu nabavku i izabrali izvođača koji će kada se prolepša vreme za desetak dana završiti posao, istakao je Aćimović.

Prema rečima zamenika predsednika opštine Kučevo Ljubiše Vijića, dobijena sredstva od Ministarstva u iznosu od 1,4 miliona dinara iskoristiće se za rešavanje gorućih problema kod porodica i pojedinaca čija je egzistencija ugrožena. Opština Golubac je u okviru podele sredstava od igara na sreću dobila 1,7 miliona dinara i ta sredsrva su vezana za projekat kojim se na neki način finansira školovanje srednjoškolaca i studenata. – Plaćamo polovinu mesečne karte za sve srednjoškolce sa teritorije opštine Golubac, dok za studente snosimo mesečne troškove u vrednosti oko 3.000 dinara. Time su obuhvaćena 233 srednjoškolaca i 131 student, a sredstva koja smo danas dobili od Ministarstva biće iskorišćena za finansiranje studenata i srednjoškolaca čiji roditelji spadaju u socijalno ugroženu kategoriju stanovništva, rekao je predsednik opštine Golubac Zoran Pajkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari