Fabrika lekova Jugoremedija samo je jedna od brojnih firmi u Zrenjaninu koje zbog problema u naplati svojih potraživanja kasni sa uplatom doprinosa zaposlenima. Slično je i u susednim opštinama Sečnju, Žitištu, Novoj Crnji.

Tim povodom oglasio se i opštinski Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji je na adrese poslodavaca poslao opomene da uplate zakasnele doprinose. Prema njihovim podacima, dokaz da su uplatili doprinose zaposlenima dostavilo je oko 60 posto poslodavaca u regionu srednjeg Banata.

– Najveći broj opomenutih reaguje na ovo upozorenje i dostavi nam formulare. Fond ne podnosi prekršajne prijave, nemamo više ta ovlašćenja, već to radi poreska uprava. Naše je da ažuriramo papirologiju onih koji su obaveze izmirili, ali to nisu dokumentovali – objašnjava direktor Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Milan Zvekić.

Prekršajnom sudu u Zrenjaninu od početka godine do sada upućeno je 863 zahteva za prekršajni postupak protiv nesavesnih poslodavaca. Poreska uprava, filijala Zrenjanin, od 1. januara do 10. novembra predala je 863 zahteva, a u Prekršajnom sudu presuđeno je 49 predmeta, doneto 29 osuđujućih i 20 oslobađajućih presuda. Najviša izrečena kazna iznosila je 100.000 dinara, dok su kazne za odgovorna lica i preduzetnike desetostruko niže. Poslodavci, čiji je račun u blokadi, oslobađaju se privremeno odgovornosti za prekršaj a naplata doprinosa prebacuje se na poresku upravu, koja donosi rešenje o prinudnoj naplati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari