Fon Kramon o rezoluciji EP: Morali smo da reagujemo, kako Srbija ne bi skrenula s puta na koji se obavezala 1foto FoNet Milica Vučković

Poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon kazala je da je danas usvojena Rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji „veliki uspeh za sve kojima je stalo do demokratije i vladavine prava u Srbiji, ali i u EU, moramo da branimo te vrednosti i moramo da obezedimo da građani u Srbiji dobiji isti stepen demokratije kao i većina nas u EU.

„Srbija je kandidat za članstvo (u EU), potpisala je razne sporazume sa EU, takođe je prihvatila izborne standarde Saveta Evrope, tako da je ova rezolucija dobar početak za dalje delovanje drugih evropskih institucija. Prvi put smo imali široku većinu za konkretne akcije – kako dalje postupati kada je reč o političkoj situaciji u Srbiji i da glasovi ne budu pokradeni od strane vlasti“, poručila je Fon Kramon za N1.

Dodala je da su razmere izborne prevare bile jasne još na dan samih izbora, kao i da je to šokiralo mnoge u Evropskom parlamentu i evropskim institucijama, „tako da smo svi vbili ubeđeni da moramo da reagujemo, kako Srbija ne bi skrenula sa puta na koji se obavezala“.

Ukazala je i da dugo mnogima nije bilo stalo do toga, ali da se nada da sada mogu da razbude mnoge u EU.

„Tražili smo u rezoluciji izveštaj o vladavini prava, poput Pribeovog izveštaja, i to bi uradili eksperti iz Evropske komisije, i to bi nam dalo bolji pregled šta se dešava u Srbiji. Nadamo se i da će biti urađena revizija – šta se desilo sa novcem iz IPA projekata, kako je uložen i da li na način kako je predvieno u EU. Ako to nije slučaj i ključni elementi iz izveštaja OEBS i ODIHR ne budu primenjeni, onda ćemo pozvati na obustavu tih fondova. Mislim da je to veliki paket mera i ako budemo mogli da ih realizujemo narednih meseci, to će biti veliki uspeh i veliki korak napred“, ocenila je Fon Kramon u emisiji Newsnight.

Što se tiče i ranijih dolazaka predstavnika Evropskog parlamenta u Srbiju i međustranačkog dijaloga u kojem su posredovali, ona kaže da se mora priznati da „vladajućoj većini u Skupštini nije baš bilo drago što su dolazile moje kolege iz EP, u početku ni ljudi iz opozicionih stranaka nisu bili radi da sarađuju, ali se sada to promenilo“.

Upitana šta misli o reakcijama vlasti Srbije na rezoluciju, za koju ponavljaju da nije obavezujuća i da ima puno proizvoljnih ocena u njoj, Fon Kramon misli da je normalno da na taj način reaguju na kritike, „bila bih iznenađena da je drugačije“.

Podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao posmatrače iz Saveta Evrope, Evropskog parlamenta, OEBS, ODIHR da nadgledaju izbore održane 17. decembra prošle godine, ocenjujući da je to dobro.

„Potpuno je legitimno kritikovati nečiji rad, problem je u tome što se njemu (Vučiću) ne dopadaju zaključci, bilo bi dobro da vlada reaguje i pokuša nešto da popravi. Pozivam sve od kojih to zavisi da se potrude da dobijemo informacije i da zajedno radimo na poboljšanju izbornog sistema“, navela je.

A na pitanje zašto su iz konačnog teksta rezolucije izbačena imena Vučića i premijerke Ane Brnabić, ona kaže da ne zna.

„Mi smo pregovarali više od pet sati, bilo je puno verzija koje su kružile okolo, svaka grupa iznosi svoj predlog i mi onda to konsolidujemo. Ništa ranije objavljeno nema legitimitet dok se ne objavi konačna verzija. Obično ne stavljamo imena u rezolucije, postoje izuzeci u nekim dužim izveštajima. Ovo je bila rasprava o tehničkim pitanjima, i kada se radi o njima, nema toliko upiranja prstom u nekoga“, pojašnjava Fon Kramon.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari