Fondacija: Suđenje u slučaju Jovanovića potvrđuje osećaj nekažnjivosti napada na novinare 1Novinar Milan Jovanović Foto: Beta/ Miloš Miškov

Činjenica da slučaj paljenja kuće novinara portala Žig info iz Vrčina, Milana Jovanovića, ni posle dve godine od tog incidenta nije dobio sudski epilog, predstavlja „propuštenu šansu da Srbija pošalje jasnu poruku da za nasilje nad novinarima i medijima postoji nulta tolerancija u društvu“, ocenili su danas iz Slavko Ćuruvija Fondacije.

Naveli su da je to „samo još jedan u nizu slučajeva koji potvrđuje osećaj nekažnjivosti za napade na novinare, čije posledice danas možemo da vidimo u sveopštoj hajci na nezavisne novinare i medije koja se iz tabloida preselila i u samu Skupštinu Srbije“.

„Brzo i efikasno suđenje osumnjičenima za teška krivična dela na štetu novinara od suštinske je važnosti za slobodu medija i vladavinu prava u Srbiji. Tim pre što se kao nalogodavcu paljenja kuće Milana Jovanovića sudi tadašnjem predsedniku opštine Grocka i funkcioneru vladajuće Srpske napredne stranke“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da prolongirano suđenje „iznova viktimizuje žrtve nasilja, kao što je slučaj i sa suđenjem osumnjičenima za ubistvo Slavka Ćuruvije, 21 godinu nakon samog zločina“.

Novinaru portala Žig info, Milanu Jovanoviću zapaljena je kuća u Vrčinu, 12. decembra 2018. oko 3.30 časova, „motolovljevim koktelom“.

Posle te noći, Jovanović je izjavio da je „plaćene ubice“ poslao predsednik opštine Grocka Simonović, koji je to tada negirao.

Tužilaštvo je u martu 2019. podiglo optužnicu protiv Simonovića i tražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora zbog sumnje da je naložio paljenje kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari