Nemačka i Francuska su prevazišle razlike i pred jučerašnji sastanak u Briselu usaglasile stavove o tome kako da Evropa pomogne Grčkoj i bori se protiv širenja dužničke krize. Do dogovora dve najveće evropske ekonomije došlo je u noći između srede i četvrtka u Berlinu, nakon sedam sati razgovora, a pod pritiskom očekivanja sporazuma koji bi podigao poverenje investitora i zaustavio potrese na finansijskom tržištu, izvestila je Beta.


Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi „postigli su sporazum o zajedničkoj francusko-nemačkoj poziciji“, saopšteno je juče u ranim jutarnjim časovima iz kancelarije francuskog predsednika. I služba za odnose s javnošću Angele Merkel juče ujutru je potvrdila da je do sporazuma došlo napominjući da se o situaciju u Evropi u svetlu dužničke krize razgovaralo i s predsednikom Evropske centralne banke Žan-Klodom Trišeom, kao i, telefonom, sa predsednikom EU Hermanom van Rompejom.

Detalji francusko-nemačkog sporazuma nisu saopšteni a pre sastanka u Parizu iz Berlina su poručivali da od samita o dugoročnom planu pomoći Grčkoj ne treba očekivati ništa „spektakularno“. Ulozi pred samit bili su veliki, ocenili su analitičari i ukazali na izuzetnu kolebljivost tržišta poslednjih nedelja zbog straha da će se dužnička kriza proširiti na veće evropske zemlje, poput Italije.

I Međunarodni monetarni fond je upozorio da evropski lideri moraju više da urade i osiguraju da problemi s dugovima ne zaraze celu evropsku ekonomiju. Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso rekao je „da je situacija veoma ozbiljna“ i da očekuje da na samitu u Briselu evropski lideri barem predstave kako će grčki dug učiniti održivim. Baroso takođe sa skupa očekuje uslove pod kojima će privatni kreditori učestvovati u novom spasilačkom finansijskom paketu za Grčku.

U međuvremenu, Grčka nastoji da u ovoj godini smanji budžetski deficit na 7,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa 10,5 odsto BDP u 2010. i uvela je stroge mere štednje koje su zemlju gurnule u recesiju. Najnovije statistike pokazuju da je Grčka u prvoj polovini godine ubeležila fiskalni deficit od 12,7 milijardi evra prema budžetom predviđene 10,3 milijarde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari