Funkcioneri Sindikata prosvetnih radnika Niša protestvovali u centru grada 1Foto: Z. Miladinović/Danas

Dvadesetak funkcionera Sindikata prosvetnih radnika Niša okupilo se danas na centralnom Trgu kralja Milana, kako bi još jednom upozorili na probleme u prosveti koje država godinama ne rešava.

Njihove kolege iz 38 od ukupno 57 osnovnih i srednjih škola istovremeno su bile u štrajku upozorenja koji je organizovan po zakonu, tako da časovi budu skraćeni na 30 minuta.

Vladan Ćirić, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Niša kazao je da “nema informacije da su direktori škola danas vršili pritiske na zaposlene da ne učestvuju u štrajku upozorenja, što se događalo prethodnih puta”.

On je pretpostavio da je to zbog toga što je sindikat javno reagovao na takve pritiske, posebno na zaposlene na određeno vreme.

Funkcioneri Sindikata prosvetnih radnika Niša protestvovali u centru grada 2
Vladan Ćirić: Foto Z. Miladinović/Danas

Na pitanje Danasa da li su direktori škola “terali” zaposlene da organizovano idu na sinoćnu izbornu konvenciju Srpske napredne stranke u hali Čair, na kojoj je govorio predsednik Srbije i te partije Aleksandar Vučić, Ćirić je odgovorio da njega nisu i da to ne može da kaže pouzdano.

“Ipak, zaposlenima, posebno onima na određeno vreme, nije potrebno ni da direktori ili bilo ko drugi preti da se na takvim skupovima pojave. Oni idu jer su ucenjeni i jer se bore za egzistenciju, tako da to ne mogu ni da osudim. A mnogo je zaposlenih na određeno vreme uobrazovanju, i sve ih je više. Posebno ih ima u predškolskim ustanovama, recimo u niškoj Pčelici, gde po takvom ugovoru radi skoro 30 odsto radnika”, rekao je Ćirić.

On je kazao da će sindikati nakon ovog štrajka upozorenja čekati da prođu izbori i da se konstituiše vlast, a onda će nastaviti sa štrajkom i drugim zakonom dozvoljenim sredstvima borbe za bolji položaj zaposlenih.

“Ima predloga i da se na kraju školske godine ne izdaju svedočanstva, kako bi nadležnima došlo u glavu da nagomilane probleme konačno treba rešavati. Jer, mi smo izigrani, zaključci ni sa jednih pregovora nisu realizovani na adekvatan način, a problemi se gomilaju iz godine u godinu. Samo na platne razrede čekamo sedam godina, za to vreme neki od nas su otišli u penziju, a neki su preminuli. Država ima maćehinski odnos prema prosvetnim radnicima”, kazao je Ćirić.

On je kazao da je Ministarstvo prosvete između ostalog dostavilo dopise direktorima škola u kojima im nalaže da se žale na sve presude koje dobijaju prosvetni radnici koji traže nadoknade, regrese ili tople obroke, a na koje imaju pravo po kolektivnom ugovoru.

Zahtevi

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, kojoj taj sindikat pripada, između ostalog zahteva smanjenje broja učenika u odeljenjima na najviše njih 24.

Zahtevaju i da se odustane od rešenja da od septembra nastavnici u manjim školama neke časove drže kombinovanim grupama u kojima bi bilo đaka od petog do osmog razreda, što bi povećao broj nastavnika koji su tehnološki višak.

Traže, takođe, i korekciju zarada za još 12 odsto od povećanja plata i isplatu jednokratne pomoći od 20.000 dinara.

Jedan od osnovih zahteva je i promena nekih rešenja u zakonima koji regulišu oblast obrazovanja.

 

Izbori

Vladan Ćirić je kazao da nisu hteli da pozivaju svoje kolege na protest na trgu jer je sada vreme kada imaju dosta posla, a i predizborna je kampanja, pa su želeli da izbegnu političke konotacije.

Zbog toga su se na trgu okupili samo predsednici sindikata u školama, a protest je „pretvoren“ u konferenciju za novinare.

Ćirić je kritikovao činjenicu da su svi kandidati na predstojećim izborima „vrlo malo govorili o obrazovanju i prosveti“.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari