Jučerašnjim pozivom Muamera el Gadafija na džihad protiv Švajcarske, Libija je stavila do znanja da ne odustaje od namere da „kazni“ evropsku zemlju zbog prošlogodišnjih poteza. Najnovije mere Gadafija odgovor su na švajcarski referendum u novembru o zabrani izgradnje minareta na tlu te zemlje.

Odnosi između dve zemlje dostigli su najnižu tačku od 2008. kada je Hanibal, sin pukovnika Gadafija, nakratko lišen slobode u Ženevi zbog žalbi da je navodno tukao osoblje luksuznog hotela. „Svaku musliman u bilo kom delu sveta koji ima bilo kakve veze sa Švajcarskom je otpadnik i protiv je proroka Muhameda, boga i Kurana“, izjavio je Gadafi. U kratkom govoru pred nacijom povodom obeležavanja prorokovog rođendana, Gadafi je tražio od Arapa da prihvate ozbiljno njegov poziv za obračun sa Švajcarskom. „Na svim aerodromima u islamskom svetu ne sme biti dozvoljeno sletanje nijednog švajcarskog aviona, a takođe svakom brodu iz Švajcarske treba onemogućiti da se ukotvi u luke u islamskih zemljama“, izjavio je Gadafi neobavešten da Švajcarska nema ni mornaricu ni obale.

„Hajde da se borimo protiv Švajcarske, cionizma i strane agresije“, izjavio je Gadafi i dodao da nije terorista za razliku od Al Kaide koju je nazvao „nekom vrstom zločina i psihološkom bolešću“. „Postoji velika razlika između terorizma i džihada, koji ima pravo na oružanu borbu“. Gadafi je jasno istakao da je Švajcarska „država nevernika i bestidnika koja uništava džamije“ te da je ona ideološki neprijatelj Libije.

Kada su švajcarske vlasti prošle godine uhapsile Hanibala i njegovu suprugu, libanske vlasti su obustavile sva snabdevanja naftom Švajcarskoj, povukle nekoliko milijardi dolara iz švajcarskih banaka i uhapsile dvojicu švajcarskih biznismena. Jedan je oslobođen tek ove nedelje, dok je drugi, Maks Goldi, i dalje iza rešetaka. Pojedine članice EU, naročito Italija, žalile su se da Švajcrska iskorišćava dobru volju Unije iako nije njena članica. Švajcarski grad Bern je sačinio spisak od 188 Libijaca, na kojoj su Gadafi i njegovi sinovi, kojima ne bi trebalo omogućiti ulazak u zemlje članice šengen zone. Libijski pukovnik odgovorio je tako što je za sve građane 25 država članica šengena uveo zabranu ulaska u Libiju.

Osude UN

Ženeva – Pozivi jednog šefa države na sveti rat su „nedopustivi“ rekao je jedan visoki žvaničnik UN u Ženevi reagujući na izjavu libijskog lidera Muamera Gadafija koji je pozvao na „džihad“ protiv Švajcarske. „Smatram da su takve izjave jednog šefa države nedopustive u okviru međunarodnih odnosa“, rekao je Sergej Odrdzonikidze, generalni direktor kancelarije UN u Ženevi. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari