Gašić: Ukupan kriminal u drugoj polovini 2022. smanjen za 1,2 odsto, rasvetljena sva ubistva 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je danas da je u periodu od jula do decembra 2022. godine, ukupan kriminal u Srbiji smanjen 1,2 odsto u odnosu na prethodni period, kao i da je povećan procenat rasvetljavanja krivičnih dela za tri odsto.

„Broj krivičnih dela protiv života i tela je manji za 3,5 odsto, rasvetljena su sva teška ubistva i teška ubistva u pokušaju, a broj krivičnih dela protiv imovine je manji za 4,3 odsto“, rekao je Gašić na sednici Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove, gde je predstavljao izveštaj rada MUP-a.

On je naveo da je u tom periodu otkriveno 69 odsto više krivičnih dela visokotehnološkog kriminala, kao i za 90 odsto više krivičnih dela protiv životne sredine, dok je broj prekršaja protiv javnog reda i mira smanjen za 11 odsto.

„Na državnoj granici ostvareno je stabilno stanje bezbednosti, a na suzbijanju ilegalnih migracija više od 42.000 lica je sprečeno u nezakonitom prelasku državne granice“, kazao je ministar.

U oblasti zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama, prema njegovim rečima, spašeno je 909 lica, a sprovedeno je više od 14.500 intervencija.

Na području kopnene zone bezbednosti i opština juga Srbije nije bilo terorističkih napada i provokacija, a manji je broj slučajeva ispoljavanja različitih vrsta etničkog nasilja prema Srbima i drugom nealbanskom stanovništvu na području Kosova, dodao je Gašić.

Govoreći o periodu od jula do septembra 2022. godine, Gašić je naveo da je u 2.942 zaplene oduzeto 2.678 kilograma i 3.125 miligrama droge, od čega 2.472 kilograma marihuane, 9,5 kilograma heroina, 13,6 kilograma amfetamina i 14,9 kilograma kokaina.

„Otkrivena su 2.542 krivična dela u vezi sa drogama, u prethodnoj godini to je bilo 2.388. Marihuana je i dalje najzastupljenija droga koja se krijumčari i prodaje“, rekao je ministar.

Poslanik Dveri Borko Puškić je tokom sednice ukazao na problem nelegalne seče državne šume na administrativnom prelazu iz centralne Srbije na Kosovo i upitao šta MUP preduzima po tom pitanju.

„Često smo svedoci da imamo i video priloge gde su ljudi naoružani i organizovani sa kamionima, sa uniformama, automatskim puškama, tako da to već i nije sporadičan slučaj, nego se radi o organizovanim i terorističkim akcijama“, kazao je Puškić.

Ministar Gašić kazao je da je tačno da „šiptarski ekstremisti“ dolaze iz pravca Kosova i bespravno seku šume, ali da je predsednik Srbije ranije zatražio da se maksimalno pojačaju patrole žandarmerije, vojske i policije u kopnenoj zoni bezbednosti.

„Vidite u poslednja tri meseca, od predsednikove posete Kuršumliji, da je taj broj znatno, znatno smanjen. Mi vrlo uspešno pariramo tim lopovima, tim kriminalcima koji na taj način pokušavaju da oštete Srbiju“, kazao je ministar.

Puškić je pohvalio to što je u okviru MUP-a aktivan sektor vezan za životnu sredinu, koji je otkrio 83 krivična dela unošenja opasnih materija u Srbiju.

On je istakao i da je u odnosu na prethodni izveštaj povećan stepen silovanja za 260 odsto, iako nije toliko u samim brojkama, kao i da je zabeležen porast vršnjačkog nasilja iz godine u godinu, i nasilja na internetu zbog čega je predložio da se MUP pozabavi preventivnim delovanjima u toj oblasti.

Gašić je naveo da je, kada je u pitanju maloletnički kriminal, otkriveno 2.221 krivično delo od strane 1.689 počinilaca koji su maloletnici, dok ih je u prethodnom periodu bilo 2.350, a počinilaca 1.583.

„Broj krivičnih dela je manji za 5,5 odsto, dok je povećan broj maloletnih učinioca za 6,5 odsto“, rekao je Gašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari